Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Concertul „Lumină din Lumină” a umplut Oradea Arena cu sunetul credinței și al bucuriei pascale

Concertul „Lumină din Lumină” a umplut Oradea Arena cu sunetul credinței și al bucuriei pascale

Proiectul bihorean „Lumină din Lumină” – Ediția a III-a

 

În ziua de miercuri, 9 aprilie 2025, Oradea Arena a devenit, pentru o seară, o adevărată „catedrală” a bihorenilor. Peste 5.500 de persoane au luat parte la concertul extraordinar de Paști „Lumină din Lumină”, un eveniment artistic și duhovnicesc de anvergură națională, aflat la cea de-a treia ediție, care a reunit nume de referință ale muzicii religioase, bizantine și tradiționale, într-o atmosferă de profundă comuniune.

Concertul, realizat la inițiativa Consiliului Județean Bihor, a fost organizat în parteneriat cu Centrul de Cultură al Județului Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Visit Oradea – APTOR, Filarmonica de Stat din Oradea și Teatrul de Stat „Regina Maria”. Spectacolul a fost regizat de prof. Liviu Buțiu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor, care a reușit să îmbine, într-o manieră admirabilă, actul artistic cu dimensiunea sacră a acestei perioade liturgice.

Seara a fost deschisă de Grupul vocal „Moștenitorii cântecului” de la Palatul Copiilor din Oradea, coordonat de prof. Anamaria Gal. Tinerii interpreți, îmbrăcați în straie populare autentice, au adus zâmbete și emoție prin interpretarea unor pricesne înălțătoare. Prezența lor a evocat frumusețea și curăția credinței din copilărie, înrădăcinată în tradiția neamului românesc.

Pe tot parcursul concertului, Sergiu Duca a însoțit momentele artistice prin bătaia ritualică a toacei, marcând cu sobrietate și profunzime tranzițiile dintre secvențele spectacolului. Sunetul său grav și cadențat, simbol al chemării la rugăciune și al trezirii lăuntrice, a conferit întregii seri o unitate sonoră de inspirație liturgică.

Interpretul bihorean Andrei Dem a adus în fața miilor de spectatori un moment de folclor pascal plin de sensibilitate, în care duioșia cântului popular s-a împletit cu lumina sărbătorii Învierii, evocând credința caldă și adâncă a satului românesc.

Maria Coman, una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică religioasă din România, a urcat pe scenă alături de Grupul psaltic „Kinonia” al Episcopiei Severinului și Strehaiei, oferind un moment de profundă încărcătură duhovnicească. Răstimpul cântului lor, plin de sensibilitate și trăire, a adus în sufletele celor prezenți o adiere de pace, dar și emoții puternice, presărate cu lacrimi tăcute – o vibrație interioară pe măsura solemnității și bucuriei sărbătorii care se apropie.

Publicul a fost invitat la introspecție și rugăciune prin interpretarea actorului Sebastian Lupu, care a adus o profundă dimensiune teatral-poetică spectacolului. Prin lirismul tulburător al operei „Tâlharul” de Costache Ioanid, acesta a transmis veritabile trăiri și învățături creștine, dând glas unei convertiri dureroase și mântuitoare, ce amintește fiecăruia dintre noi de puterea pocăinței și a iubirii divine.

Un moment cu totul aparte a fost oferit de prezența artistei libaneze Ribale Wehbé, apreciată la nivel internațional pentru profunzimea interpretării muzicii bizantine. Alături de membri ai Grupului psaltic TRONOS, aceasta a adus în inimile celor prezenți o emoție aparte, împletind, cu rafinament, tradiția liturgică și sensibilitatea artistică într-o rugăciune cântată de o rară frumusețe.

Punctul culminant al serii a fost momentul susținut de Grupul psaltic TRONOS al Catedralei Patriarhale din București – simbol al excelenței în interpretarea muzicii bizantine românești, prezent la Oradea prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României și coordonat cu multă măiestrie de Părintele Arhidiacon Mihail Bucă. Prin sobrietatea și forța rugăciunii cântate, membrii grupului au reușit să însuflețească întreaga arenă, transformând liniștea în comuniune și emoția în participare vie. A fost un moment entuziasmant, care a invitat nu doar la ascultare, ci și la trăire și unire în duh.

La finalul serii, în ropote de aplauze și într-o veritabilă atmosferă de sărbătoare, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, prezent la eveniment, a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a subliniat frumusețea întâlnirii dintre artă, credință și sufletul poporului român în apropierea marii sărbători a Învierii Domnului. Preasfinția Sa a evidențiat faptul că acest concert nu este doar un eveniment artistic, ci o formă de mărturisire publică a credinței, o luminare a cetății prin sunet, emoție și rugăciune.

În încheiere, domnul Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor celor implicați în organizarea evenimentului, subliniind rolul pe care cultura și spiritualitatea creștină îl au în păstrarea identității și demnității naționale.

Mai mult decât un spectacol, „Lumină din Lumină” a fost o punte între cer și pământ, între sufletul românesc și taina Învierii, aducând mărturia că frumusețea, când este pătrunsă de har, revelează din Zâmbetul Părintelui Ceresc.

Cei care nu au putut fi prezenți vor putea urmări concertul în Vinerea Mare, 18 aprilie, pe postul de televiziune TVR 1, de la ora 23:45, cu reluare în Sâmbăta Mare, 19 aprilie, de la ora 16:00.

pr. Andi-Constantin Bacter

https://www.youtube.com/watch?v=pfXufN99pLk&ab_channel=TRINITASTV