Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Concertul de colinde „Și Cuvântul S-a făcut trup” la Catedrala cu Soare a Oradiei

Concertul de colinde „Și Cuvântul S-a făcut trup” la Catedrala cu Soare a Oradiei

La ceas friguros de iarnă, după slujba vecerniei ce deschide ziua liturgică a pomenirii Sfântului Proroc Daniel și a Sfinților Anania, Azaria și Misail, luni, 16 decembrie 2024, Catedrala Episcopală „ Învierea Domnului” din Oradea a fost gazda călduroasă a îndătinatului concert de colinde, pus, anul acesta, sub titlul celebrului pasaj ioaneic „Și Cuvântul S-a făcut trup” (Ioan 1, 14).

În prezența și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, bunii credincioși orădeni și slujitori din Eparhie au umplut Catedrala cu Soare a urbei de pe malurile Crișului Repede, dorind să audă preafrumoasa bună vestire prin versuri și cânt a Nașterii după Trup în Viflaimul Iudeii a Celui fără de început și fără de sfârșit, a Fiului lui Dumnezeu Înomenit, a Domnului nostru Iisus Hristos, Unicul și Adevăratul Mesia.

Înaintea mulțimilor de ascultători, pe soleea lăcașului de închinare orădean, Părintele Laurențiu-Florin Brîndaș, consilier pentru cateheză și activități cu tineretul, a rostit un cuvânt de bun venit și a prezentat cele cinci grupuri corale care vor colinda. Cel dintâi a fost Corul de copii al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, dirijați de profesorul Felician Mureșan, care au impresionat prin gingășie și puritatea sufletească, fiind prima astfel de ieșire muzicală a micuților coriști. În continuare, Grupul vocal „Sfântul Gheorghe” al Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români - filiala Oradea, dirijat de studenta Maria Culici, au împodobit și mai mult sfântul lăcaș prin autenticele lor costumații populare și zâmbetul senin. Au urmat, apoi: Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, dirijați de Părintele prof. Ștefan-Alexandru Lakatos, Corul „Psalmodia Varadiensis” al Facultății de Teologie „Episcop Dr. Vasile Coman”, dirijați de Părintele conf. univ. dr. habil. Mihai Brie și Corul Protopopiatului Ortodox Român Oradea, coordonați de același Părinte prof. Ştefan-Alexandru Lakatos, cele trei formații corale fiind colindătorii nelipsiți de la serbările sfintelor sărbători.

Programul muzical a fost încununat prin cuvântul de binecuvântare pe care Chiriarhul cetății Oradiei Mari l-a așezat la sufletul tuturor celor prezenți, mulțumindu-le pentru bucuria de a fi împreună și dorindu-le să aibă parte de sărbători luminoase, cu pace și împliniri duhovnicești.

„Frumusețe, emoție, vibrație și har peste har. Pacea lui Dumnezeu peste sufletele noastre, peste Biserica Sa, peste Oradea și peste țară, peste Bihor și peste lume, în cer și pe pământ. În seara aceasta cred că toți am trăit o minune, de care aveam mare nevoie: zâmbetul nepieritor al lui Dumnezeu și dragostea lui necondiționată față de noi, bieții pribegi de aici, de pe pământ, alergând după himere, visând la cai verzi pe pereți, risipindu-ne în toate nimicurile. Irosind dragostea pe care Dumnezeu ne-o îmbie gratuit. Certându-ne, supărându-ne, pizmuindu-ne, defăimându-ne, urându-ne, când Dumnezeu atât de mult ne iubește. În seara de acum s-a întâmplat o minune, harul lui Dumnezeu, darul Domnului nostru Iisus Hristos, pacea Duhului Sfânt au venit în noi. Trupește, suntem aici, dar am fost cu toții răpiți în taina iubirii lui Dumnezeu. Pe cerul sufletelor noastre strălucește Lumina nepieritoare a lui Hristos-Mântuitorul, Singurul și Adevăratul Mesia, Întâiul-Născut din morți, iar în pământul pustiu al inimilor noastre, harul Duhului Sfânt a încălzit cu focul iubirii divine peștera rece, pentru ca în ea să coboare harul Domnului nostru Iisus Hristos și dragostea lui Dumnezeu-Tatăl, în părtășia Duhului Sfânt. Nu suntem singuri, Dumnezeu este cu noi. Și toți cei care ați fost în seara de acum împreună-lucrători cu Dumnezeu asupra inimilor noastre, ale tuturor celor care am tresărit și am retrăit toate bucuriile de până acum. Cu toții împreună – și cei care ați cântat și cei care sunteți de față – ați făcut minunea cu putință. Este răspunsul Bisericii la zgomotul și zbuciumul lumii: pace și binecuvântare. Minunea e posibilă prin dragostea și harul lui Dumnezeu.”

La sfârșit, Episcopul Oradiei s-a așezat în mijlocul credincioșilor veniți la Catedrală și i-a îndemnat pe toți să cânte împreună emblematicul colind, ce rezumă liric întreaga sărbătoare a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos: „O, ce veste minunată”.

pr. Andi-Constantin Bacter