Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Concertul de Crăciun de la Catedrala cu Soare. „Icoana muzicală a venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu”

Concertul de Crăciun de la Catedrala cu Soare. „Icoana muzicală a venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu”

După doi ani de „tăcere” îngăduită de Dumnezeu întregii lumi, tot cu îngăduința Sa, în ziua de pomenire a marelui Părinte Apostolic, Sfântul Ignatie Teoforul, Episcopul Antiohiei, 20 decembrie 2022, când Biserica Dreptmăritoare calcă deja pe pragul sărbătoresc al Înainte-prăznuirii Nașterii Domnului, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea, Episcopia Oradiei, prin purtarea de grijă a Chiriarhului ei, Preasfințitul Părinte Sofronie, a organizat tradiționalul concert de colinde dedicat praznicului împărătesc al Nașterii după trup a Fiului lui Dumnezeu.

La evenimentul muzical au luat parte Ierarhul meleagurilor bihorene, părinți profesori, preoți din cuprinsul întregii Eparhii și un număr impresionant de credincioși, cu toții dornici să audă răsunetul blând al colindelor și cântecelor de stea în acustica generoasă a Catedralei cu Soare a Oradiei Mari.

Trei grupuri corale au adus în frumos cânt polifonic Vestea cea Bună a Nașterii, cel dintâi fiind Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, urmat de corul Protopopiatului Ortodox Român al Oradiei, ambele fiind dirijate de Arhid. Prof. Ștefan-Alexandru Lakatos, iar în încheiere a cântat Corala „Psalmodia Varadiensis” a Facultății de Teologie Ortodoxă  „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, dirijată de Pr.conf. univ.dr.habil. Mihai Brie.

În cele ce au urmat frumoaselor prestații muzicale, soborul catedral dimpreună cu personalul bisericesc neclerical, în calitate de gazde ale acestei deosebite seri festive, i-au colindat pe toți cei prezenți, iar Părintele Violin Mureșan, preot slujitor la Catedrală, în emoționante și nobile versuri populare, în graiul specific Bihorului românesc, a adus îndătinatele urări de bine pentru sărbătoarea cea mare a Nașterii Domnului, dar și pentru un an nou mai bun, sub purtarea de grijă și ocrotirea lui Dumnezeu.

Seara de colinde a fost încununată de cordialul cuvânt de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Sofronie, care a mulțumit tuturor celor ce, în ciuda șuvoiului de griji mundane, și-au făcut timp pentru suflet, pentru a aduce laudă și închinare Celui născut în ieslea cea smerită și peștera cea rece, evenimentul crucial din viața întregii umanități, „pe cât de discret, pe atât de spectaculos”.

„În seara de acum am avut o icoană muzicală a venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu. Am convingerea că împreună cu grupurile corale, care cu măiestrie au interpretat piesele pe care le-au pregătit, nevăzut, cerurile s-au deschis și cohorte de Îngeri au coborât ca să fie împreună cu noi, să cânte și să se bucure. Nu numai corurile angelice, ci am în adâncul sufletului meu convingerea că împreună cu noi au cântat, s-au bucurat, chiar au ținut isonul și și-au adăugat vocile lor cristaline în tăcerea specifică lumii de dincolo, dar cu atât mai vibrant pentru sufletele credincioase, cei care neîncetat Îi cântă lui Dumnezeu imnele de slavă împreună cu Îngerii, Sfinții. Și nu numai Sfinții. Nutresc convingerea că împreună cu noi au fost nu doar Sfântul Roman Melodul, Sfântul Efrem Sirul, Ioan Cucuzel sau Casiana, Andrei Criteanul sau Ioan Damaschinul, ci împreună cu noi și-au înălțat cântarea și Hildegard von Bingen și Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, alături de Anton Pann, cu Ciprian Porumbescu, cu Gavriil Muzicescu, cu Piotr Ilici Ceaikovski, cu Rahmaninov, cu Paul Constantinescu. Toți, împreună, spre slava lui Dumnezeu! Cred, de asemenea, că și alte mari personalități, în seara de acum, au venit discret, din umbră, să fie împreună cu noi și să se bucure. Cred că între ei s-au numărat și Giuseppe Verdi și Gioachino Rossino, Giacomo Puccini, dar nu doar nume mari ale muzicii universale, ci mai cu seamă părinții noștri, bunicii noștri, străbunicii noștri, cei care au plecat mai de demult sau mai aproape de timpurile noastre și s-au ascuns în inima lui Dumnezeu. Au venit și moșii și strămoșii și s-au bucurat văzând cum și noi, generația de acum, oricât de mici am părea sufletește și de neîmpliniți, am mai aflat un dram de bunătate în viața noastră ca să păstrăm și să transmitem mai departe obiceiurile străvechi, să ne bucurăm de ele și, preț de câteva ceasuri, să uităm de răutatea și războiul din lume și să încercăm să fim din nou copii.”

Și pentru că puritatea copiilor este condiția sine qua non de accedere în Împărăția inaugurată de Domnul Hristos, Cel născut din Fecioara și Cel Întâi-Născut din morți, Ierarhul Oradiei Mari i-a invitat pe toți cei de față să cânte împreună nostalgicul „Moș Crăciun cu plete dalbe”, spre bucuria entuziastă a copilașilor și întru emoționanta aducere aminte și actualizare a simțămintelor unice trăite la vremea prunciei.

Pr. Andi-Constantin Bacter