Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Concertul de pricesne ,,LA UMBRA CRUCII TALE” ediția a IX-a la Husasău de Criș

Concertul de pricesne ,,LA UMBRA CRUCII TALE” ediția a IX-a la Husasău de Criș

Duminică, 4 aprilie 2021, de la ora 15, la biserica din Husasău de Criș a avut loc a IX-a ediție a concertului tradițional de pricesne ,,La umbra Crucii Tale”. Evenimentul a fost organizat de către Centrul de Cultură al Județului Bihor prin Compartimentul de Cercetare Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale și Școala de Arte ,,Francisc Hubic”, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română din Husasău de Criș.

Concertul a debutat cu programul Corului de copii al Bisericii Ortodoxe Române din Husasău de Criș coordonați de Anca Pavel Ciuciu, care au interpretat pricesnele ,,La umbra Cruci Tale”,,`Naintea Ta Iisus iubit” și ,,Să faci o Iisuse din inima mea”.

Au urmat clasa de canto popular a Școlii de Artă ,,Francisc Hubic” din Oradea prof. Antonela Ferche Buțiu, a continuat programul muzical cu Iulia Buboiu ,,O Iisuse să ne spui”, Georgiana Sabău ,,Jos sub crucea răsturnată”, Andreea Chișe ,,Drumul crucii”, Paula Țenț ,,Când era Iisus pe Cruce”, terminând programul clasei însuși profesoara clasei Antonela Ferche Buțiu cu priceasna ,,`Naintea Ta Iisus Iubit”.

Evenimentul a continuat cu elevii clasei de canto popular din Beiuș coordonați de prof. Anca Banda, solista Emilia Pupea cu priceasna ,,Iartă-mă” urmată de interpretarea grupului vocal din Beiuș format din elevii Alexandra Brădău, Giulia Clop și Răzvan Crăciun care au cântat ,,În grădina cu măslini”. Partea de final al invitaților din Beiuș a fost susținută de solistul Vlad David cu priceasna ,,Omule de ce te zbați”.

Concertul de pricesne tradiționale ,,La umbra Crucii Tale” s-a bucurat an de an, inclusiv la acestă ediție de prezența solistelor Anca Pavel, Lorena Ianța, Andreea Drugaș și Aurica Vaida, fiice ale satului Husasău de Criș care au adus în fața publicului prezent frumoasele pricesne ,,Când și când la ușă”, ,,Sub cruce vin Iisuse”, ,,La ce-mi foloseste oare”, ,,Mamă dulce mama”, ,,Ridica-voi ochii mei la ceruri”, ,,O singură iubire-I mare”, ,,Dacă n-ai fi tu Iisuse” și ,,Lumină Sfântă lumina”.

Prezentarea evenimentului a fost asigurată de către consultantul artistic Violeta Gherman de la Centrul de Cultură al Județului Bihor.

Toți participanții la festivalul de pricesne „La umbra Crucii Tale” au purtat costume populare tradiționale din Bihor, iar la final fiecare grup și solist au primit o diplomă, un CD „Colecție de doine din Bihor”și Monografia localității Husasău de Criș oferite de organizatori.

Priceasna este o cântare ce se aude în bisericile ortodoxe la slujba Liturghiei, și nu numai, prin care sufletul omului se aproprie de Dumnezeu, prin care îşi spune bucuriile, supărările, nevoile şi, nu în ultimul rând, mulţumirile pentru ajutorul primit. Priceasna aduce mângâiere şi bucurie sufletului credincios.

Centrul de Cultură al Județului Bihor și Parohia Ortodoxă Română din Husasău de Criș  mulțumește tuturor celor care au fost prezenți Duminică 4 aprilie la concertului tradițional de pricesne ,,La umbra Crucii Tale” de la Biserica Ortodoxă Română din Husasău de Criș și deasmenea ține săi felicite elevi participanți dar și doamnele profesoare pentru implicare și pentru sprijinul oferit în realizarea concertului.

Pr. Dr. Ioan - Mircea Ghitea