Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Concurs de cultura și spiritualitate la Liceul Ortodox din Oradea

Concurs de cultura și spiritualitate la Liceul Ortodox din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a găzduit sâmbătă, 15 februarie 2014, desfăşurarea etapei judeţene, la nivelul judeţului Bihor, a concursului naţional interdisciplinar de limba şi literatura română şi religie Cultură şi spiritualitate românească.

Adresat elevilor de gimnaziu, concursul Cultură şi spiritualitate românească îşi propune să valorifice personalitatea culturală deschisă a elevilor capabili de performanţă din învăţământul preuniversitar, pasionaţi de literatură şi religie, şi are ca obiectiv fundamental promovarea interdisciplinarităţii, prin identificarea arhetipului literaturii de inspiraţie sacră şi valorificând cunoştinţele elevilor despre valorile spirituale româneşti, cu scopul cultivării respectului faţă de acestea şi a asumării lor în viaţa personală.

Desfăşurat sub genericul Frumusețea sacră a lumii, concursul a fost organizat, în acest an, pe doua secţiuni, respectiv Natura între pământ și cer, pentru elevii claselor a V-a şi a VI-a, şi Omul între sacru şi profan, pentru clasele a VII-a şi a VIII-a.

La această etapă a concursului au participat 72 de elevi din 20 de şcoli din judeţul Bihor, fapt ce denotă atractivitatea concursului printre elevii bihoreni. Reprezentantele Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, elevele Doria Szabo, din clasa a VII-a A, şi Alexandra Danşa, din clasa a VIII-a A, au avut o prestaţie de excepţie, ocupând locul întâi și, respectiv, locul al doilea, cu câte 97 și 95 de puncte, la secţiunea claselor VII – VIII. La secțiunea claselor V – VI, locul întâi a fost ocupat de eleva Ariana Paul de la Colegiul National „Iosif Vulcan” Oradea, cu 98 de puncte. În felul acesta, elevele Doria Szabo si Ariana Paul vor reprezenta judeţul Bihor la etapa naţională concursului, care se va desfăşura la Bârlad, în luna mai a acestui an.

De altfel, cele doua eleve ale Liceului Ortodox, Doria Szabo si Alexandra Danşa au participat la etapa naţională a concursului şi în anul şcolar precedent, Doria Szabo obținând locul I, cu 100 de puncte, iar Alexandra Danșa premiu special, cu 85 de puncte. Cele doua eleve sunt pregătite de către doamnele profesoare Codruţa Bogoşel şi Mirela Rus (limba şi literatura română) şi Florica Popovici (religie ortodoxă).