Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Concursul naţional de creaţie „Unirea: libertate și unitate” în Protopopiatul Oradea

Concursul naţional de creaţie „Unirea: libertate și unitate” în Protopopiatul Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, vineri, 16 februarie 2018, de la ora 17, în sala festivă a Protopopiatului Oradea a avut loc premierea câştigătorilor concursului naţional de creaţie „Unirea: libertate și unitate” – etapa pe Protopopiatul Oradea.

Concursul s-a adresat copiilor participanţi la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, preoţilor coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie şi tuturor celor care contribuie la cultivarea dragostei față de țară și de Biserică. Scopul concursului este acela de a-i educa pe copii în sensul respectării valorilor tradiționale și a afirmării propriei identități religioase, culturale și naționale. Concursul a avut totodată și un caracter filantropic.

Concursul cultural-artistic s-a desfăşurat în perioada decembrie 2017 - 31 ianuarie 2018, pe mai multe secţiuni: secţiunea literară, secţiunea artistică și secţiunea multimedia.

Prin intermediul concursului, organizatorii şi-au propus să îi ajute pe participanţi să îşi descopere, prin activităţile cultural-artistice, noi aptitudini şi să îşi formeze anumite deprinderi, să promoveze practici noi privind învăţarea şi să realizeze schimburi de experienţă între copii.

În Eparhia Oradiei s-au înscris la concurs 10 parohii din Protopopiatul Oradea, fiind implicaţi un număr total de 241 de copii. Parohiile care s-au implicat în cadrul concursului la etapa pe protopopiat sunt următoarele: Parohia Husasău de Criş, Parohia  Săbolciu, Parohia Bălaia, Parohia Oradea-Sfântul Gheorghe, Parohia Ineu, Parohia Chijic, Parohia Aleşd, Parohia Bratca, Parohia Cetea și Parohia Oradea-Ioșia Nord.

În data de 31 ianuarie 2018 au fost evaluate proiectele depuse la etapa pe protopopiat, iar pentru etapa eparhială s-au calificat, în conformitate cu regulamentul de desfăşurare a concursului, parohiile Husasău de Criș, Săbolciu și Bălaia.

Festivitatea a fost moderată de Părintele Aurel-Simion Goga, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului. Cu acest prilej, Părintele Nicolae Pop, vicar eparhial, a transmis mesajul de binecuvântare şi de felicitare al Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei pentru toți cei implicați în acest proiect.

În urma jurizării, a fost declarată câştigătoare Parohia Husasău de Criș, coordonatori Pr. Ioan Mircea Ghitea și prof. Anca Pavel Ciuciu. Pe locurile următoare s-au clasat Parohia Săbolgiu – locul II și Parohia Bălaia – locul III.

Urmează ca proiectele câștigătoare să reprezinte Protopopiatul Oradea la evaluarea din cadrul etapei eparhiale a acestui concurs.