Conferința „Arta bizantină. O privire asupra esteticii și teologiei imaginii”
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ziua de 26 mai 2022, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, ASCOR Oradea a organizat conferința „Arta bizantină. O privire asupra esteticii și teologiei imaginii”, susținută de Preacuvioasa maică Atanasia Văetiși, istoric de artă, de la Mănăstirea Stavropoleos din București, și transmisă în direct pe pagina de Facebook a televiziunii Trinitas a Patriarhiei Române.
Conferința a reușit o incursiune în cultura vizuală a Bizanțului, prin poarta deschisă de imaginea și sursa ei: teologia Bisericii Răsăritului creștin. O cultură îndepărtată și poate străină contemporanilor, dar apropiată celor care știu că la temelia ei stă credința în întruparea Mântuitorului Iisus Hristos, în Răstignirea și Învierea Lui.
În preambulul evenimentului, un cor format din preoți, diaconi și studenți la teologie au interpretat o selecție de cântări specifice acestui răstimp închinat Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, moment urmat de un cuvânt de binecuvântare din partea Întâistătătorului Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Preasfințitul Părinte Sofronie.
Prelegerea a fost structurată în patru părți: prima despre puterea imaginii, cuprinzând informații raportate la teologie și estetică, tipuri și tehnici artistice; a doua parte a conținut referințe despre transfigurarea spațiului: programul iconografic al bisericii bizantine. În cea de a treia secțiune a fost dezvoltată ideea despre citirea icoanelor, anume constituirea unei teme iconografice în arta bizantină, sursele literare și evoluția unei reprezentări în timp, iar ultimul crâmpei a avansat reflecții în legătură cu continuitatea și contemporaneitatea artei bizantine. Încheierea conferinței a înglobat o serie de principii ale artei bizantine, fiind urmată de o scurtă sesiune de întrebări și răspunsuri.
Cristian Nistor