Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferința „Eros, Logos & Agape” la Teatrul Regina Maria din Oradea

Conferința „Eros, Logos & Agape” la Teatrul Regina Maria din Oradea

Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Protopopiatul Ortodox Român Oradea, în parteneriat cu Clubul Marile Cărți, a organizat, joi, 23 martie 2023, în Sala mare a Teatrului Regina Maria din Oradea, conferința Eros, Logos și Agape. Dragostea în era smartphone susținută de teologul, filosoful și scriitorul Dr. Mihail Neamțu, în cadrul căreia s-a lansat volumul omonim al conferențiarului, proaspăt ieșit de sub lumina tiparului. La prelegerea susținută de binecunoscutul scriitor au asistat mai bine de cinci sute de oameni, între care s-au numărat Ierarhul Oradiei Mari, Preasfințitul Părinte Sofronie, preoți și oameni de cultură ai cetății orădene și ai întregului Bihor.

Întrucât este luna martie, perioada specială a anului în care valoarea femeii în societate este reliefată mai mult ca oricând, doamnele și domnișoarele au fost întâmpinate de tineri teologi și eleve îmbrăcate în tradiționalul port național, de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, care le-au oferit trandafiri și ciocolată de post. De asemenea, cu acest prilej festiv, a fost promovat și evenimentul anual dedicat alegerilor favorabile vieții și nașterii de prunci, Marșul pentru viață, care va avea loc în ziua prăznuirii Bunei Vestiri, sâmbătă, 25 martie 2023, în Piața Unirii din Oradea.

În partea de început a conferinței, moderatorul Alin Goga a adus mulțumiri conducerii eparhiale și protopopești orădene și tuturor celor care s-au implicat în organizare, după care l-a invitat pe Arhipăstorul Oradiei să rostească cuvântul de deschidere, în calitate de gazdă a acestui eveniment cultural. În alocuțiunea sa, Episcopul Oradiei a evidențiat bucuria de a-l avea ca oaspete de seamă pe renumitul teolog și scriitor Mihail Neamțu, de care-l leagă numeroase amintiri din tinerețe, întrucât amândoi sunt arădeni, absolvenți memorabili ai aceluiași liceu de elită, Colegiul Național „Moise Nicoară” al urbei de pe malurile Mureșului, iar drumurile vieții au făcut ca intersecția lor să fie una fructuoasă, din care câștigul a fost reciproc – Ierarhul Oradiei din postura de duhovnic și mentor, iar tânărul Mihail Neamțu, un entuziasmat și neobosit căutător al lui Dumnezeu și al sensurilor înalte ale vieții.

În continuare, pe scena generoasă a Teatrului Național din Oradea au pășit membrii coralei Protopopiatului Ortodox Român al Oradiei, dirijați de părintele arhidiacon prof. Ștefan-Alexandru Lakatos, care a interpretat piesele „Du-te, dor” (compozitor: Nicu Moldoveanu), „Măicuța mea” (compozitor: Cornel Arion) și un fragment din Psalmul 12, cântare intitulată „Până când, Doamne?” (compozitor Dimitri Bortneanschi), transmițând pe calea muzicii un mesaj cu un vădit crescendo al iubirii, de la eros, la dragostea omenească cea mai pură, față de propria mamă, și culminând cu iubirea absolută față de Creatorul, Proniatorul și Mântuitorul nostru.

În cele ce au urmat, iscusitul orator Mihail Neamțu, timp de o oră, a acaparat atenția și interesul printr-o fascinantă prelegere, în care a vorbit despre culmile cele mai înalte ale iubirii autentice, despre derapajele și ratările de țintă pe care omul contemporan (și nu numai) le face în căutările sale esențiale și în încercarea de a practica dragostea, precum și despre caracterul catartic și chiar soteriologic al iubirii, nu doar în raportul cu Cerul, cât și în raportul interuman, având ca „studiu de caz” dragostea salvatoare pe care genialul scriitor de secol nouăsprezece, Feodor Mihailovici Dostoievski, a experiat-o în relație cu cea care a fost o veritabilă „pescăriță de suflet” pentru celebrul romancier rus, Anna Grigorievna, izbăvindu-l cu dragostea ei din apele învolburate ale suferinței și ale deprinderilor pătimașe.

Succedând dinamicei și captivantei expuneri a conferențianului arădean, binecunoscuta și tânăra artistă Alexandra Chira, câștigătoarea celei dintâi ediții a emisiunii televizate „Vedeta populară” (TVR1), a susținut un scurt și impresionant recital, aducând în interpretare piesele „Caruso” de compozitorul italian Lucio Dalla, romanța „O, mamă…” în versurile lui Mihai Eminescu și fulminantul imn paulin al dragostei (I Corinteni 13, 1-8), unde emoția simțământului cel mai nobil a fost întărită, o dată în plus, prin melos, după ce a fost elogiată prin logos.

În partea de final a conferinței, în timpul care a mai rămas, scriitorul Mihail Neamțu a răspuns câtorva întrebări venite din partea auditoriului, legate de tema abordată, urmând ca Ierarhul Oradiei să încununeze seara cu un cuvânt de mulțumire și de apreciere adresat celui care, cu măiestrie, a reușit să pună în valoare într-o manieră originală și actualizată viața și operele de geniu ale lui F.M. Dostoievski, trecând dincolo de orice prejudecăți de valoare de moment, rezultând o magistrală lecție a susținerii marii culturi a umanității, întrucât marile spirite ale culturii universale nu se limitează la spațiul etnic, lingvistic sau geografic în care s-au născut, ci le transcend, aparținând patrimoniului spiritual al întregii lumi, din toate timpurile și locurile.

Pr. Andi-Constantin Bacter