Conferință a conducerii Coaliției pentru familie la Oradea
În după-amiaza zilei de joi, 9 martie 2017, sala festivă „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea a fost gazda unei dezbateri publice organizată de Coaliţia pentru Familie, cu scopul de a promova demersul început în urmă cu doi ani, a cărui finalitate se doreşte a fi modificarea, prin referendum național, a articolului 48, aliniatul 1 din Constituția României, referitor la familie, prin definirea precisă a căsătoriei între un bărbat și o femeie, proiect în favoarea căruia s-au strâns peste 3 milioane de semnături la nivel național, iar în județul Bihor peste 103.000 de semnături.
În cadrul dezbaterii, al cărei moderator a fost Domnul Daniel Burtic, directorul Radio Vocea Evangheliei Oradea, reprezentanți din conducerea Coaliției pentru Familie, respectiv Domnul Mihai Gheorghiu, președintele Coaliției pentru Familie, Doamna Adina Portaru, avocat al Alliance Defending Freedom (ADF), organizație internațională cu sediul la Bruxelles care apără libertatea religioasă în lume, precum și Domnul Prof. Univ. Dr. Paul Negruţ, rectorul Universităţii Emanuel din Oradea, au informat opinia publică în legătură cu însemnătatea şi beneficiile căsătoriei dintre un bărbat și o femeie şi ale familiei, sprijinirea familiei de către stat şi societate din punct de vedere social, economic şi cultural, prin politici publice elaborate în acest scop și prin nerecunoaşterea formelor alternative de convieţuire, precum parteneriatele sau uniunile civile.
Domnul Mihai Gheorghiu a arătat că iniţiativa Coaliției pentru Familie este necesară deoarece alte organizaţii, reprezentante ale unor minorități precum LGBT, vor să schimbe legislaţia în sens contrar, pentru a fi legiferate, într-un prim pas, parteneriatele civile între persoane heterosexuale sau homosexuale şi, ulterior, însăşi căsătoria între persoanele de acelaşi sex şi chiar posibilitatea ca aceste cupluri homosexuale să adopte copii.
„Demersul nu este unul antieuropean sau neconstituţional, nu există nicio măsură prin care Uniunea Europeană ar obliga România să redefinească familia ca fiind altceva decât uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie”, a subliniat avocatul Adina Portaru.
„Întreaga civilizaţie iudeo-creştină, europeană, occidentală, s-a întemeiat pe căsătoria dintre bărbat şi femeie, şi a asigurat coloana vertebrală a civilizaţiei. Nu suntem homofobi, suntem normali şi vrem să apărăm ceea ce este normal”, a spus rectorul Universităţii Emanuel, Paul Negruţ, care a subliniat că în lume sunt forțe care lucrează pentru a se distruge identitatea de gen a omului, iar membrii Coaliţiei încearcă să apere normalitatea.
La manifestare au participat conducători și reprezentanți ai tuturor confesiunilor creștine din județul Bihor: Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei, Preasfințitul Părinte Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, Excelența Sa László Böcskei, Episcop Romano-Catolic de Oradea, Domnul Petru Vidu, Președintele Comunității Baptiste din Oradea, Domnul Ioan Moldovan, Președintele Comunității Penticostale din Oradea, precum și reprezentanți ai celorlalte confesiuni creștine și ai altor culte religioase din Oradea.
Împreună cu Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei, din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei au luat parte la dezbatere un mare număr de preoți și diaconi, profesori și studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, cadre didactice și elevi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, membri din Asociația Părinți pentru Ora de Religie, filiala Bihor, doamne din cadrul Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei și numeroși dreptcredincioși ai Bisericii strămoșești din Bihor.
Cu acest prilej, s-a amintit faptul că de praznicul Bunei Vestiri, 25 martie 2017, de la ora 16, și în Oradea va avea loc Marșul pentru Viață, manifestare ce va fi precedată de o adunare publică, în Piața Unirii din Oradea, pentru susținerea referendumului privind definirea căsătoriei și a familiei în Constituția României.
La sfârșitul evenimentului, s-a cântat imnul „Cu noi este Dumnezeu”, arătând prin aceasta că toate demersurile și inițiativele creștine sunt posibile doar cu ajutorul lui Dumnezeu.