Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferință ASCOR Oradea. Arta bizantină. O privire asupra esteticii și teologiei imaginii

Conferință ASCOR Oradea. Arta bizantină. O privire asupra esteticii și teologiei imaginii

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, joi, 26 mai 2022, ora 18:30, în sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor, ASCOR Oradea, în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și cu sprijinul Muzeului Țării Crișurilor, organizează conferința: Arta bizantină. O privire asupra esteticii și teologiei imaginii – susținută de Monahia Atanasia Văetiși (Mănăstirea Stavropoleos București), istoric de artă.

Conferința își propune o incursiune în cultura vizuală a Bizanțului, prin poarta pe care o va deschide imaginea și sursa ei: teologia Bisericii Răsăritului creștin. O cultură îndepărtată și poate străină contemporanilor, dar apropiată celor care știu că la temelia ei stă credința în întruparea Mântuitorului Iisus Hristos, în Răstignirea și Învierea Lui.

Vom urmări împreună cum s-a format și cum a evoluat de-a lungul secolelor arta imperiului creștin întemeiat de împăratul Constantin cel Mare (313), cum a ieșit biruitoare din lupta împotriva icoanelor (843), cum a înflorit sub domnia atâtor împărați, cum a înfrumusețat biserici, palate și mănăstiri în cel de-al doilea mileniu al existenței ei (secolele X-XV) și cum a reușit, după căderea Constantinopolului (1453), să dăinuie până astăzi în ceea ce are ea mai profund: este arta unei Biserici, făcută pentru a liturghisi în biserici.

 Asociația Studenților Creștini Ortodocși – filiala Oradea