Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferința cadrelor didactice de Religie şi Teologie din Eparhia Oradiei

Conferința cadrelor didactice de Religie şi Teologie din Eparhia Oradiei

Seria conferințelor semestriale de primăvară din Eparhia Oradiei s-a încheiat vineri, 12 mai 2017, când, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a fost gazda conferinței dedicată profesorilor de Religie şi Teologie din Eparhia Oradiei.

Prima parte a întâlnirii a avut loc în paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana”, cadrele didactice participând la Sfânta Liturghie și la slujba de Te Deum săvârșite de către un sobor de preoși format din: Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul și director al Liceului Ortodox din Oradea, Preacucernicul Părinte Prof. Florin Negruțiu, Inspector școlar pentru disciplina Religie și Preacucernicul Părinte Conf. Univ. Dr. Emil Cioară, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie și la slujba Te Deum au fost date de Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos.

După Sfânta Liturghie, cadrele didactice s-au deplasat în sala festivă a liceului, pentru a doua parte a întâlnirii. Preacucernicul Părinte Prof. Florin Negruțiu a anunțat că în ziua de sâmbătă, 27 mai, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea va avea loc a doua ediție a întâlnirii tineretului creștin ortodox bihorean, la care vor participa câteva sute de tineri din Eparhia Oradiei, luând parte la un amplu și variat program liturgic, cultural şi educativ, oferit de către Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor. De asemenea, la praznicul Înălțării Domnului, 25 mai a.c., tot la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea, cadre didactice de Religie și elevi de la mai multe școli din județul Bihor vor participa la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei, urmată de o slujbă de pomenire a eroilor neamului românesc, după care toți cei prezenți, cler, profesori, elevi și credincioși, fiecare purtând o floare, se vor deplasa în procesiune la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 decembrie din Oradea unde va avea loc un scurt moment religios și depunerea de flori la statuie.

Apoi, Preacucernicul Părinte Lect. Univ. Dr. Vasile Doru Fer, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea a prezentat referatul cu titlul SFINTELE ICOANE – FERESTRE SPRE TRANSCENDENȚA DUMNEZEIASCĂ, temă ce se înscrie în contextul proclamării anului 2017, ca „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești” în Patriarhia Română.

Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Rus a mulțumit Preasfințitului Părinte Sofronie pentru purtarea de grijă față de învățământul religios și față de învățământul teologic de grad preuniversitar și universitar din Eparhia Oradiei.

În cuvântul de binecuvântare rostit la final, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, și-a exprimat bucuria întâlnirii cu profesorii de Religie și cu cadrele didactice de la cele două instituții de învățământ teologic din Eparhia Oradiei, pe care i-a felicitat pentru munca pe care o depun la catedră și i-a încurajat, îndemnându-i să rămână consecvenți și dedicați vocației și misiunii pe care o au, în pofida tendințelor de agresiune iconoclastă și ateistă care există în societatea contemporană, secularizată, ce își îndreaptă mesajul în primul rând spre tinerele generații, spre copii și tineri.