Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferința cadrelor didactice de Religie şi Teologie din Eparhia Oradiei și premierea câștigătorilor concursului „Biserica și Școala din sufletul meu”

Conferința cadrelor didactice de Religie şi Teologie din Eparhia Oradiei și premierea câștigătorilor concursului „Biserica și Școala din sufletul meu”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ziua de vineri, 13 mai 2016, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a fost gazda conferinței de primăvară dedicată profesorilor de Religie şi Teologie din Eparhia Oradiei.

Prima parte a întâlnirii a avut loc în paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana”, unde, începând cu ora 8, cadrele didactice au participat la Sfânta Liturghie și la slujba de Te Deum, săvârșite de către Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Oradiei și directorul Liceului Ortodox, împreună cu Preacucernicul Părinte Simion Goga, inspector eparhial pentru Cateheză și cu Preacucernicul Părinte Prof. Florin Negruțiu, Inspector școlar pentru disciplina Religie.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie și la slujba Te Deum-ului au fost date de  Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat de către Preacucernicul Părinte Arhid. Prof. Ștefan Lakatos.

După Sfânta Liturghie, cadrele didactice s-au deplasat în sala festivă a liceului, pentru a doua parte a întâlnirii – conferința propriu zisă, unde, în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Preacucernicul Părinte Prof. Florin Negruțiu a prezentat referatul cu titlul „Rolul educației religioase a tineretului creștin ortodox”, temă ce se înscrie în contextul proclamării Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română.

În cuvântul de binecuvântare, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, și-a exprimat bucuria de a fi împreună cu profesorii de Religie din Eparhia Oradiei, pe care i-a felicitat pentru munca pe care o depun la catedră și nu numai, îndemnându-i să rămână consecvenți și dedicați vocației pe care o au, în pofida vitregiei vremurilor și a atacurilor perfide care vin asupra Bisericii Ortodoxe Române, convinși fiind că Biserica strămoșească a rezistat întotdeauna în istorie, având o extraordinară capacitate de apărare și de regenerare atunci când a fost prigonită.

Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Rus a mulțumit Preasfințitului Părinte Sofronie pentru purtarea de grijă față de învățământul religios și față de învățământul teologic de grad preuniversitar și universitar, anunțând, totodată, că în ziua de 28 mai 2016, în Oradea va avea loc o întâlnire a tineretului creștin ortodox, la care vor participa peste 500 de tineri din Eparhia Oradiei, luând parte la un amplu și variat program liturgic, cultural şi educativ, oferit de către Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și cu Consiliul Județean Bihor.

La finalul conferinței, în cadru festiv a avut loc premierea câștigătorilor Concursului naţional de creaţie „Biserica și Școala din sufletul meu”, desfăşurat în întreaga Patriarhie Română cu ocazia Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox. Astfel, în Episcopia Oradiei, etapa eparhială a concursului a fost câștigată de copiii şi tinerii din Parohia Tinca, coordonați de către Părintele paroh Mihai Iancu şi Doamna profesoară Mărioara Balog, care vor reprezenta Eparhia Oradiei la București, la etapa națională a acestui concurs, participând pe data de 21 mai, de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, la Catedrala Patriarhală, la Sfânta Liturghie în cadrul căreia va avea loc şi festivitatea de premiere. Premiul al doilea a fost obţinut de copiii din Parohia Husasău de Criş, coordonaţi de Părintele paroh Ioan Mircea Ghitea şi Domnul profesor Cristian Copil, iar locul al treilea a fost ocupat de copiii şi tinerii din Parohia Sârbi, pregătiţi de către Părintele paroh Florian Moisa şi Doamna profesoară Mariana Alb. Au fost acordate, de asemenea, nouă menţiuni.

Elevii au fost răsplătiţi cu diplome, cărți şi dulciuri, oferite cu multă generozitate de către Chiriarhul Oradiei.

Prezent la festivitate, Domnul Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, a primit din partea Episcopiei Oradiei, prin Părintele Simion Goga, inspector pentru cateheza parohială, o frumoasă icoană, în semn de preţuire, mulţumire şi recunoştinţă pentru sprijinul acordat proiectelor educative şi de tineret ale Eparhiei Oradiei.

Părintele Simion Goga a mulţumit, de asemenea, Preasfinţitului Părinte Sofronie, pentru întreaga coordonare a proiectelor catehetice ale Eparhiei şi pentru atenţia acordată educării copiilor şi tinerilor, dar şi preoţilor parohi, profesorilor de Religie şi părinţilor copiilor, pentru interesul arătat şi pentru implicarea în proiectul Biserica şi Şcoala din sufletul meu.

La finalul festivităţii, Chiriarhul Oradiei a adresat un cuvânt de binecuvântare copiilor şi tinerilor prezenţi, îmbrăcați în frumoase și străvechi costume populare specific Bihorului. „Vedem să sămânța pe care o semănăm rodește, holda crește, lui Dumnezeu Îi place și pe noi ne bucură. Toate aceste frumuseți nu ar fi cu putință, însă, fără devotamentul, spiritul de sacrificiu și dragostea profundă a părinților care v-au născut și v-au crescut. Fără dragostea mamelor voastre, a părinților voștri, a bunicilor, a celor dragi care v-au învățat pentru prima oară în viață să vă rugați, să mergeți la biserică, să vă primeniți pentru întâlnirea cu Hristos, nu ați fi ajuns aici.

Pe lângă dragostea părinților voștri ați primit și prețuirea profesorilor voștri și a preoților din parohiile voastre din care faceți parte. Este o ocrotire atât de sfântă și de necesară pentru voi care sunteți gingași ca niște flori. Aveți nevoie de dragostea Bisericii, fie că este vorba de preoții, profesorii sau părinții voștri. Toți vă iubesc și toți vă iubim, așa cum ne-a învățat Biserica. Oricâte dificultăți veți întâlni în viață, nu uitați că nu sunteți singuri, că aveți în jurul vostru o lumină mare, dragostea sfântă de la Dumnezeu, pe care o primiți prin părinții, profesorii și preoții voștri.

Nu uitați niciodată că aveți un «acasă» la care să vă întoarceți: casa părintească, școala în care învățați, biserica în care vă închinați lui Dumnezeu. Oriunde veți ajunge în cursul vieții voastre, aduceți-vă  aminte, atunci când vă va fi greu, că aveți unde să vă întoarceți, că aveți un acasă al vostru, prin toate darurile cu care ne-am născut și prin care suntem legați de glie, de pământul acesta în care sunt îngropați înaintașii noștri, încât atunci când pășim pe el, ne simțim acasă. Tot ce primiți acum, nu le lăsați uitării, primiți-le în suflet, în inimă, duceți-le oriunde veți ajunge și când vă va fi greu, coborâți în suflet și vă veți simți acasă.

Pe lângă profesorii de religie din Eparhia Oradiei, la eveniment a participat și corpul profesoral al Facultății de Teologie Ortodoxă „Ep. Dr. Vasile Coman” din Oradea, în frunte cu Preacucernicul Părinte Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheșan, decanul acestei facultăți.