Conferința Clerici bihoreni în închisorile comuniste la Universitatea din Oradea
În după-amiaza zilei de 12 decembrie 2017, la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în Aula Magna a Universității din Oradea a avut loc conferința cu tema Clerici bihoreni în închisorile comuniste, susținută de istoricul și cercetătorul științific Adrian Nicolae Petcu de la București.
Sub auspiciile Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, în organizarea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, a Facultății de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea și a Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, conferința a adunat preoți profesori, cadre didactice de la facultatea de teologie ortodoxă din Oradea și de la liceul ortodox orădean, preoți din municipiul Oradea și din județul Bihor, istorici, profesori de religie, elevi și studenți teologi și credincioși.
Părintele Lect. Univ. Dr. Doru Fer, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea, moderatorul întâlnirii, a deschis conferința printr-o succintă prezentare biografică a Domnului Adrian Nicolae Petcu, unul dintre cercetătorii de elită din țara noastră, care și-a îndreptat atenția asupra studierii suferințelor ierarhilor, preoților, diaconilor și teologilor ortodocși din perioada în care în România era instaurat regimul comunist ateu.
Domnul Prof. Univ. Dr. Sorin Curilă, președintele Senatului Universității din Oradea și președinte al Asociației Părinți pentru Ora de Religie, filiala Bihor, în calitate de gazdă a manifestării, a adresat distinsului invitat un cuvânt de bun venit la Oradea și la Universitatea din Oradea, acesta aflându-se pentru a doua oară în urbea de pe malurile Crișului Repede, întâia vizită fiind în anul 2000.
Istoricul Adrian Nicolae Petcu a susținut, apoi, conferința intitulată Clerici bihoreni în închisorile comuniste, în care a prezentat contextul istoric al instalării regimului comunist în România, subliniind presiunile enorme la care a fost supusă Biserica Ortodoxă Română și slujitorii ei, în frunte cu ierarhii Sfântului Sinod, în acei ani. Domnia sa a vorbit și despre seria mărturisitorilor și martirilor credinței dreptmăritoare din acea perioadă, între care se înscriu și mulți clerici din Bihor, în frunte cu Episcopul Nicolae Popovici al Oradiei, care au avut de suferit multiple persecuții din partea autorităților comuniste: arestări, anchete dure, condamnări la închisoare, torturi, batjocuri și exilări. Domnul istoric și-a exprimat dorința și intenția de a publica într-un volum informațiile și mărturiile legate de clericii bihoreni care au avut de suferit în timpul regimului comunist, ca urmare a cercetărilor efectuate pe parcursul a mai multor ani în diverse arhive ale unor instituții de stat și bisericești.
Părintele Cristian Rus, consilier cultural și relații mass-media, a transmis mesajul de binecuvântare și felicitare din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, mulțumind Domnului Adrian Nicolae Petcu pentru disponibilitatea arătată, răspunzând pozitiv invitației Chiriarhului Oradiei de a susține această conferință la Oradea, prin care se încheie șirul manifestărilor organizate în cuprinsul Episcopiei Oradiei cu prilejul Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.
În încheierea conferinței, Corul Diacon Nicolae Firu al Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, a încântat audiența cu un buchet de colinde.