Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferinţă preoţească de primavară în Protopopiatul Marghita

Conferinţă preoţească de primavară în Protopopiatul Marghita

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, preoţii parohi şi coslujitori, preoţii misionari şi de caritate din cadrul Protopopiatului Marghita, Eparhia Oradiei, s-au reunit miercuri, 11 mai 2016, în cadrul Conferinţei preoţeşti pastoral-misionare de primavară, cu tema „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin otrodox”.

Conferinţa a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum,  în biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Marghita, de către un sobor de preoţi format din: Preacucernicul Părinte Protoiereu Filaret Fit, consilier financiar la Episcopia Oradiei, Preacucernicul Părinte Călin-Gheorghe Cotrău, Protopopul Marghitei, Preacucernicul Parinte Simion Goga, inspector pentru cateheză la Centrul eparhial, și Preacucernicul Părinte Ioan Şipoş, parohul bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Marghita.

Lucrările conferinţei propriu-zise s-au desfăşurat în sala festivă a Protopopiatului Marghita, fiind deschise prin cuvântul de bun venit adresat de Părintele protopop Călin Gheorghe Cotrău, în care a subliniat importanţa temei conferinţei, mulţumind Preasfinţitului Părinte Sofronie pentru aleasa purtare de grijă arătată clerului şi credincioşilor din cadrul Protopopiatului Marghita.

În cele ce au urmat, Preacucernicul Părinte Protoiereu Filaret Fiţ, consilier financiar, a dat citire  referatului cu titlul „Rolul educaţiei religioase a tineretului creștin ortodox”, referat întocmit de către Preacucernicul Părinte Prof. Florin Negruţiu, inspector școlar de Religie. De asemenea, Preacucernicul Părinte Simion Goga, inspector pentru cateheză parohială, a adus la cunoştinţa preacucernicilor părinţi din protopopiatul Marghita faptul că în data de 28 mai 2016, la Oradea, va avea loc întâlnirea tinerilor creştini ortodocși din Eparhia Oradiei, la care vor lua parte tineri din 16 parohii din protopopiatul Marghita.

În încheierea conferinţei, Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru întreg clerul prezent, arătând importanța educaţiei religioase a tineretului creștin ortodox, mai ales într-o societate din ce în ce mai secularizată, adresând îndemn părintesc la unitate și rugăciune sfântă. Cu binecuvântarea Ierarhului, Preacucernicul Părinte Protoiereu Cristian Rus, consilier cultural și relații mass-media la Centrul eparhial, a dat citire comunicatului Sectorului Monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române din 10 mai 2016, intitulat O catedrală pentru capitală. Date corecte și semnificative.