Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferinţă preoţească de toamnă în Protopopiatul Beiuş

Conferinţă preoţească de toamnă în Protopopiatul Beiuş

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, preoţii parohi şi coslujitori, preoţii misionari şi de caritate, precum și ieromonahii de la așezămintele monahale din cadrul Protopopiatului Beiuş, Eparhia Oradiei, s-au reunit marţi, 26 septembrie 2017, în cadrul Conferinţei preoţeşti pastoral-misionare de toamnă cu tema: „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”.

Conferinţa a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum în biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Paraclis Episcopal, din Beiuş, de către un sobor de preoți. Lucrările conferinţei propriu-zise s-au desfăşurat în sala festivă a Protopopiatului Beiuş. Părintele Prot. Prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul, a prezentat referatul cu titlul „Patriarhul Justinian Marina (1948-1977), Arhipăstorul înţelept al Bisericii în vremuri de restrişte, material pregătit de către Părintele Prof. Dorel Leucea, cadru didactic la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea.

Părintele Marian Vasile Popa, Protopopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului, a mulţumit Chiriarhului Oradiei pentru aleasa purtare de grijă pe care o arată în permanenţă faţă de clerul şi credincioşii de la parohiile Protopopiatului Beiuș.

În încheierea conferinței, Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru întreg clerul prezent, subliniind importanța păstrării, promovării și mărturisirii credinței noastre dreptmăritoare și a valorilor tradiționale creștine ale poporului român în zilele noastre, având ca exemplu pe vrednicul de pomenire Patriarh Justinian, de la a cărui trecere în veșnicie s-au împlinit anul acesta 40 de ani, omul providențial așezat de Dumnezeu la cârma Bisericii Ortodoxe Române în timpurile foarte grele ale comunismului.

Deoarece sâmbătă, 30 septembrie 2017, se împlinesc zece ani de la fericitul și binecuvântatul moment al întronizării Preafericitului Părinte Daniel în scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Ierarhul a adresat rugăminte clerului de la parohii și mănăstiri ca, atât sâmbătă, 30 septembrie, cât și duminică, 1 octombrie a.c., în cadrul Sfintelor Liturghii să înalțe rugăciuni de mulțumire și recunoștință către Bunul Dumnezeu pentru purtarea de grijă arătată Bisericii noastre dreptmăritoare prin persoana și lucrarea celui de-al șaselea Patriarh al României.

Preasfinția Sa a adresat îndemn părintesc către întregul cler al Protopopiatului Beiuș de a manifesta solidaritate față de parohiile din această parte a Eparhiei Oradiei, care au trecut de curând prin grele încercări, numeroase biserici, inclusiv din patrimoniul cultural național, suferind stricăciuni grave ca urmare a furtunii puternice din ziua de 17 septembrie a.c.

Conferinţele preoţeşti semestriale de toamnă vor continua în zilele următoare şi în Protopopiatele Marghita și Tinca din Eparhia Oradiei.