Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferinţă preoţească de toamnă în Protopopiatul Marghita

Conferinţă preoţească de toamnă în Protopopiatul Marghita

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, preoţii parohi şi coslujitori, preoţii misionari şi de caritate, precum și ieromonahii de la așezămintele monahale din cadrul Protopopiatului Marghita, Eparhia Oradiei, s-au reunit miercuri, 12 octombrie 2016, în cadrul Conferinţei preoţeşti pastoral-misionare de toamnă, cu tema „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești”.

Conferinţa a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum,  în biserica cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva din Marghita, de către un sobor de preoţi format din: Preacucernicul Părinte Protoiereu Călin Gheorghe Cotrău, Protopopul Marghitei și parohul bisericii Sfânta Cuvioasă Parascheva din Marghita, Preacucernicul Părinte Adrian Popovici, consilier economic la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, și Preacucernicul Părinte Nicolae Vesa, secretar la Protopopiatul Marghita.

Lucrările conferinţei propriu-zise s-au desfăşurat în sala festivă a Protopopiatului Marghita. În deschidere, Preacucernicul Părinte Adrian Popovici, consilier economic, a prezentat preoților inițiativa Coaliției pentru Familie de organizare, în ziua de sâmbătă, 22 octombrie 2016, în Piața Unirii din Oradea, de la ora 11, a unei manifestări de solidaritate pentru apărarea familiei tradiționale, în vederea susținerii proiectului legislativ de modificare a articolului 48 din Constituția României referitor la familie, proiect în favoarea căruia s-au strâns peste 3 milioane de semnături, pentru organizarea unui referendum la nivel național. Totodată, în sprijinul acestei manifestări, la care sunt așteptați să participe preoți și credincioși din întreg județul Bihor, ca ajutor duhovnicesc, s-a stabilit ca ziua de vineri, 21 octombrie, să fie o zi de post și rugăciune în întreaga Episcopie Ortodoxă Română a Oradiei.

Apoi, părintele consilier a prezentat referatul cu titlul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, luminat păstor și misionar al dreptei credințe, material pregătit de către Părintele Prof. Alexandru Dulca, preot paroh la parohia Săbolciu și cadru didactic la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea.

Protopopul locului, Părintele Călin Gheorghe Cotrău, a adresat cuvânt de bun venit Ierarhului, mulţumind pentru aleasa purtare de grijă arătată clerului şi credincioşilor din cadrul Protopopiatului Marghita. Părintele a subliniat importanţa și actualitatea temei conferinţei, Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul fiind un model de jertfă pentru toți preoții Bisericii dreptmăritoare.

Cuvântul de încheiere al conferinței i-a aparținut Preasfinţitului Părinte Sofronie al Oradiei care și-a exprimat bucuria întâlnirii în cadrul conferinței de toamnă, adresând îndemn părintesc la unitate în jurul Sfântului Potir al Mântuitorului nostru Iisus Hristos și rugăciune sfântă, mai ales în aceste vremuri, care seamănă foarte mult cu cele în care a viețuit Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, și în care se cere clerului și poporului drepmăritor să mărturisească credința cea adevărată și să apere valorile creștine ale neamului românesc.