Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferinţă preoţească de toamnă în Protopopiatul Marghita

Conferinţă preoţească de toamnă în Protopopiatul Marghita

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, preoţii parohi şi coslujitori, preoţii misionari şi de caritate, precum și ieromonahii de la așezămintele monahale din cadrul Protopopiatului Marghita, Eparhia Oradiei, s-au reunit miercuri, 27 septembrie 2017, în cadrul Conferinţei preoţeşti pastoral-misionare de toamnă, cu tema „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”.

Conferinţa a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum,  în biserica cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva din Marghita, de către un sobor de preoţi, iar lucrările conferinţei propriu-zise s-au desfăşurat în sala festivă a Protopopiatului Marghita. Preacucernicul Părinte Adrian Popovici, consilier economic, a prezentat referatul cu titlul „Patriarhul Justinian Marina (1948-1977), Arhipăstorul înţelept al Bisericii în vremuri de restrişte, material pregătit de către Părintele Prof. Dorel Leucea, cadru didactic la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea.

Protopopul locului, Părintele Călin Gheorghe Cotrău, a adresat cuvânt de bun venit Ierarhului, mulţumind pentru aleasa purtare de grijă arătată clerului şi credincioşilor din cadrul Protopopiatului Marghita.

Cuvântul de încheiere al conferinței i-a aparținut Preasfinţitului Părinte Sofronie al Oradiei care și-a exprimat bucuria întâlnirii, în cadrul conferinței de toamnă, cu clerul din Protopopiatul Marghita. Ierarhul a vorbit despre perioada arhipăstoririi vrednicului de pomenire Patriarh Justinian, subliniind jertfelnicia celui de-al treilea Patriarh al României, o personalitate luminoasă, care și-a lăsat amprenta asupra întregii lucrări a Patriarhiei Române și care a asigurat supraviețuirea Bisericii Ortodoxe Române în timpul comunismului, în condiții precare, cu mijloace puține și cu îngrădiri de tot felul.

De asemenea, așa cum a făcut și în conferințele de la Protopopiatele Oradea și Beiuș, Chiriarhul Oradiei a adresat un apel călduros clerului de la parohii și mănăstiri ca atât sâmbătă, 30 septembrie, cât și duminică, 1 octombrie a.c., în cadrul Sfintelor Liturghii să înalțe rugăciuni de mulțumire și recunoștință către Bunul Dumnezeu pentru purtarea de grijă arătată Bisericii noastre dreptmăritoare prin persoana și lucrarea celui de-al șaselea Patriarh al României, deoarece sâmbătă, 30 septembrie 2017, se împlinesc zece ani de la fericitul și binecuvântatul moment al întronizării Preafericitului Părinte Daniel în scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Nu în ultimul rând, Preasfințitul Părinte Sofronie a adresat îndemn părintesc către întregul cler al Protopopiatului Marghita de a manifesta solidaritate față de parohiile din Țara Beiușului, care au trecut de curând prin grele încercări, numeroase biserici, inclusiv din patrimoniul cultural național, suferind stricăciuni grave ca urmare a furtunii puternice din ziua de 17 septembrie a.c.