Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferință preoțească dedicată sfintelor icoane în Protopopiatul Oradea

Conferință preoțească dedicată sfintelor icoane în Protopopiatul Oradea

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ziua de luni, 8 mai 2017, a avut loc Conferinţa preoţească semestrială de primăvară a preoţilor din Protopopiatul Oradea cu tema: „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”.

Programul conferinţei a debutat, de la ora 8, cu săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum în biserica cu hramul Izvorul Tămăduirii din Oradea, de către un sobor de preoţi format din: Preacucernicul Părinte Protoiereu Nicolae Alexandru Pop, vicar eparhial, Preacucernicul Părinte Protoiereu Dorel Octavian Rus, protopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului și Preacucernicul Părinte Lect. Univ. Dr. Vasile Doru Fer, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea. Apoi, întreaga preoţime prezentă s-a deplasat la sediul Protopopiatului Oradea unde, în sala festivă, s-a desfăşurat conferinţa propriu-zisă.

În deschiderea conferinței, Părintele Dorel Octavian Rus, Protopopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului, a rostit cuvânt de bun venit Chiriarhului Oradiei, arătând importanţa și actualitatea temei conferinței și adresând mulțumiri Întâistătătorului Eparhiei Oradiei pentru dragostea și purtarea de grijă pe care o arată necontenit față de preoțimea din Protopopiatul Oradea.

Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru întreaga preoţime prezentă, preoţi parohi, preoţi coslujitori, preoţi misionari şi de caritate din cadrul Protopopiatului Oradea și ieromonahi de la așezămintele monahale, exprimându-şi bucuria întâlnirii cu clerul acestui protopopiat în cadrul conferinței de primăvară din acest an în care sunt puse în lumină sfintele icoane, iconarii și pictorii bisericești, subliniind necesitatea mărturisirii, apărării și promovării sfintelor icoane și a artei bisericești tradiționale, într-o lume tot mai asemănătoare cu timpurile iconoclaste de altădată. Ierarhul a adresat un îndemn părintesc clerului din cadrul Protopopiatului Oradea la unitate și fidelitate față de Mântuitorul Iisus Hristos și Sfânta Sa Biserică.

Apoi, Preacucernicul Părinte Lect. Univ. Dr. Vasile Doru Fer, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea, a prezentat referatul cu titlul SFINTELE ICOANE – FERESTRE SPRE TRANSCENDENȚA DUMNEZEIASCĂ.

Preasfințitul Părinte Sofronie a felicitat pe părintele care a pregătit referatul conferinței și a punctat importanța prezenței și lucrării Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea în misiunea Bisericii strămoșești de pe meleagurile bihorene. De asemenea, Preasfinția Sa a ținut să arate că Biserica Ortodoxă este o Biserică a icoanei, icoana fiind o pecete identitară a creștinului dreptmăritor, iar prezența sfintelor icoane în casele creștinilor, pe lângă pictura bisericească tradițională din sfintele lăcașuri, transformă casa într-o mică biserică, biserica de acasă.

La final, Preacucernicul Părinte Protoiereu Nicolae Alexandru Pop, vicar eparhial, a anunțat clerul prezent despre organizarea, la nivelul Episcopiei Oradiei, în ziua de sâmbătă, 27 mai 2017, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea, a Întâlnirii tinerilor ortodocși bihoreni, eveniment aflat la a doua ediție, la care sunt așteptați să participe sute de tineri din județul Bihor, împreună preoți de la parohii și profesori de religie.

Conferinţele preoţeşti semestriale de primăvară vor continua în zilele următoare şi în celelalte protopopiate din Eparhia Oradiei.