Conferinţă preoţească dedicată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în Episcopia Oradiei
Urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, luată în şedinţa sa de lucru din 7 noiembrie 2011, potrivit căreia la nivelul Patriarhiei Române anul 2013 a fost declarat „Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”, în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei s-a desfăşurat, în ziua de joi, 6 iunie 2013, în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, Conferinţa preoţească pastoral-misionară semestrială de primăvară, sub genericul: „2013 – Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în Patriarhia Română”.
Conferinţa, prezidată de către Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a reunit pe toţi preoţii parohi şi slujitori, preoţii misionari şi de caritate, din cuprinsul celor patru Protopopiate ale Eparhiei: Protopopiatul Oradea, Protopopiatul Beiuş, Protopopiatul Marghita şi Protopopiatul Tinca. La conferinţă au participat şi preacuvioşii şi preacucernicii părinţi membri ai Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei.
Conferinţa a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii, în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei”, de către un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, format din: Preacuviosul Părinte Arhim. Mihail Tărău, exarh şi stareţ al Mănăstirii Izbuc, Preacucernicul Părinte Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Preacucernicul Părinte Ioan Balint, Protopopul Beiuşului, Preacucernicul Părinte Ioan Şugar, Protopopul Marghitei, Preacucernicul Părinte Vasile Popa, Protopopul Tincăi, Arhid. Ştefan Lakatos şi Arhid. Nicolae Alin Herlea, în prezenţa Chiriarhului locului. În cadrul slujbei a fost pomenit, la ectenia pentru cei adormiţi, Părintele Mihai Sălăjan de la parohia Tăut, Protopopiatul Tinca, trecut de curând la cele veşnice. În memoria sa, la încheierea conferinţei, a fost ţinut un moment de reculegere. A urmat, apoi, slujba de Te Deum, oficiată de către soborul slujitor.
Referatul conferinţei a fost pregătit de PC Pr. Prof. Univ. Dr. Marius Ţepelea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, şi prezentat de PC Pr. Lect. Univ. Dr. Viorel Popa, cadru didactic la aceeaşi facultate, cu tema: „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – promotori ai libertăţii religioase şi susţinători ai Bisericii”. În cadrul referatului, a fost subliniat aportul decisiv al Sfântului Împărat Constantin cel Mare la încetarea persecuţiilor împotriva creştinilor din Imperiul Roman şi acordarea libertăţii de exprimare şi manifestare a Creştinismului, prin Edictul de la Mediolanum, din anul 313. De asemenea, a fost pus în evidenţă efortul ctitoricesc al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, prin construirea de nenumărate biserici, dar şi contribuţia lor la susţinerea şi dezvoltarea educaţiei creştine şi a lucrării sociale a Bisericii.
La final, Preasfinţitul Părinte Sofronie a adresat un cuvânt de binecuvântare întregii asistenţe şi a felicitat pe Părintele Prof. Univ. Dr. Marius Ţepelea şi pe Părintele Lect. Univ. Dr. Viorel Popa, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, pentru pregătirea şi prezentarea referatului:
„Împlinindu-se 1700 de ani de la Edictul din Mediolanum, care a dat libertate Creştinismului în Imperiul Roman, anul acesta, 2013, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, a fost proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Autocefale ca „Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”. Îi cinstim pe Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi Elena, cei întocmai cu Apostolii şi de Dumnezeu încununaţi, în mod cu totul deosebit în Biserica noastră, deoarece poporul român are o legătură specială, spirituală şi chiar de sânge cu Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Sfântul Împărat Constantin s-a născut la Naisus, în sudul Dunării, în Dacia Mediteranea, pe pământurile locuite de strămoşii noştri daco-romani, de tracii şi dacii romanizaţi, în sânul cărora a văzut lumina zilei cel care avea să devină Marele şi Sfântul Constantin, primul împărat creştin.”
„Acesta este şi motivul pentru care conferinţa preoţească pastoral-misionară de primăvară, întâlnirea noastră festivă şi solemnă în acelaşi timp, este organizată aici, în noua Catedrală Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, amintindu-ne de gesturile mari ctitoriceşti pe care Sfântul Împărat Constantin le-a făcut şi serbându-l pe primul împărat creştin al lumii, dar şi primul nostru împărat creştin, al românilor, al urmaşilor daco-romanilor creştinaţi, care au vieţuit în nordul şi sudul Dunării, şi ai căror urmaşi trăiesc până astăzi în aceste fericite şi binecuvântate teritorii, în tot ceea ce constituie, de fapt, vatra etnogenezei noastre româneşti.”