Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferință și consfătuiri pentru cadrele didactice de Religie şi Teologie din Eparhia Oradiei

Conferință și consfătuiri pentru cadrele didactice de Religie şi Teologie din Eparhia Oradiei

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, întrucât Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din cadrul Universităţii din Oradea aniversează o sută de ani de la înființarea Academiei Teologice orădene, instituția centenară a găzduit conferința semestrială de toamnă dedicată Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română, în ziua de vineri, 22 septembrie 2023.

 La lucrările dedicate evenimentului au participat cadrele didactice care predau disciplina Religie şi cadrele didactice de la cele două instituții teologice din Eparhia Oradiei.

Prima parte a conferinței s-a desfășurat în paraclisul cu hramul „Sfântul Cuvios Teodor Studitul” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman”, unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, după care invitații s-au îndreptat spre Sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea, unde a debutat partea a doua a manifestării dedicată prezentării referatului întocmit de către Diac.prof. Sorin Paina.     

Ultima parte a întâlnirii a continuat cu consfătuirile județene la care au luat parte profesorii de Religie de la toate cultele din județul Bihor. Activitatea a fost coordonată de inspectorul de specialitate pr. prof. Florin Negruțiu. În debutul întâlnirii Părintele prof. Radu-Valer Rus, vicar eparhial și directorul Liceului Ortodox din Oradea, a transmis cuvântul de apreciere și binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

În cadrul ședinței de lucru a fost realizată o analiză a activității la nivel județean a catedrei de Religie, fiind evidențiate rezultatele obținute la etapele județene și naționale a olimpiadelor și concursurilor, programele educative extrașcolare cu impact la nivel județean, precum festivalurile de colinde și pricesne, expozițiile de desene și icoane. S-a reamintit și apreciat rolul important al școlilor care au găzduit competițiile naționale, printre care s-a numărat și Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” care pus la dispoziție toată resursa materială, umană și de timp pentru a asigura condiții optime de desfășurare a etapei naționale a Olimpiadei interdisciplinare de Limba și Literatura Română și Religie „Cultură și Spiritualitate românească” pentru licee, competiție organizată în luna mai a anului curent de către Inspectoratul Școlar Județean Bihor în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei.

În contextul intrării în vigoare a prevederilor legii învățământului preuniversitar a fost prezentat statutul orei de Religie, statutul liceelor teologice,  abordându-se ca temă satutul orei de Religie în contextul noilor modificări legislative, oportunitatea alegerii de către elevi a Religiei ca disciplină de bacalaureat. De asemenea, s-au prezentat aspecte legate de programele școlare și ghidurile metodologice elaborate pentru clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, respectiv continuarea exemplului de bună practică de a elabora planificări model la nivel județean pentru toate nivelurile de clasă.  În cadrul întâlnirii s-a evidențiat  rolul de formator al profesorului de Religie în cadrul comunității școlare, nivelul de așteptare foarte ridicat din partea elevilor și părinților în raport cu pregătirea și conduita acestuia. Corpul profesoral care predă Religia în învățământul preuniversitar trebuie să constituie un factor de echilibru în raport cu elevii, părinții acestora și dascălii școlii. Complexitatea statului profesorului de Religie presupune multă responsabilitate, dar și roadele apostolatului sunt evidente. Cu acest prilej s-a subliniat contribuția cultelor pentru consolidarea orei de Religie la nivel național, inclusiv pentru păstrarea statutului acesteia în noua lege a învățământului preuniversitar. Li s-a reamintit profesorilor bogăția de resurse educaționale de care dispune disciplina în mediul online și numai, precum filme, documentare, platforme educaționale, acestea fiind produsul muncii colegilor de la nivel national.

În anul școlar în curs profesorii de religie au oportunitatea de a participa la competițiile, festivalurile și expozițiile deja consacrate, dar și la competițiile de profil care vizează elevi de la toate ciclurile de învățământ.

În finalul întâlnirii profesorii de Religie au fost chemați să acorde atenție specială elevilor provenind din grupuri vulnerabile, să se se implice cu aceeași consecvență în programe educative extrașcolare complementare orei de religie, să fie în continuare prezenți în comunitățile religioase susținând programe de tipul școlilor și a taberelor de vară și nu numai construind o punte trainică între școală și biserică.

Pr. conf. univ. dr. Vasile-Doru Fer