Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferință și consfătuiri pentru cadrelor didactice de Religie şi Teologie din Eparhia Oradiei

Conferință și consfătuiri pentru cadrelor didactice de Religie şi Teologie din Eparhia Oradiei

În cadrul seriei conferințelor semestriale de toamnă din Episcopia Oradiei, la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a fost gazda consfătuirii și reuniunii cadrelor didactice de Religie şi Teologie din Eparhia Oradiei, respectiv din județul Bihor.

Prima parte a întâlnirii a avut loc în paraclisul cu hramul Sfântul Apostol Iacov, rudenia Domnului, sfințit de către Preasfințitul Părinte Sofronie în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, unde, începând cu ora 8:00, cadrele didactice care predau Religie Ortodoxă, respectiv profesorii de Teologie de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea au participat la Sfânta Liturghie și la slujba de Te Deum, săvârșite de către Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Rus, Vicar eparhial și directorul Liceului Ortodox, împreună cu Preacucernicul Părinte Laurențiu Brîndaș, Consilier pentru cateheză și activități cu tineretul, cu Preacucernicul Părinte Conf. Univ. Dr. Viorel Popa, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea și cu Preacucernicul Părinte Prof. Florin Negruțiu, Inspector școlar pentru disciplina Religie.

După Sfânta Liturghie, cadrele didactice s-au deplasat în noua sală festivă a instituției ce găzduiește clasele primare și de gimnaziu, pentru a doua parte a întâlnirii – conferința propriu zisă, unde Preacucernicul Părinte Dr. Cristian Marge, preot coslujitor la Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea și medic primar neurolog la Spitalul Pelican din Oradea, a prezentat referatul cu titlul „Tămăduirea bolilor sufletești și trupești – rezultat al lucrării Mântuitorului nostru Iisus Hristos în lume prin Sfintele Taine”, temă ce se înscrie în contextul proclamării anului 2024, ca fiind „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” şi „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți” în Patriarhia Română.

La finalul acestei prime părți, Preacucernicul Părinte Laurențiu Brîndaș, Consilier pentru cateheză și activități cu tineretul a transmis cuvântul de apreciere și binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, profesorilor de religie ortodoxă, asigurându-i de întreaga susținere în activitatea misionară pe care o împlinesc în Eparhia Oradiei.

Ultima parte a întâlnirii a continuat cu consfătuirea județeană anuală la care au luat parte profesorii de religie de la toate cultele din județul Bihor.  Activitatea a fost coordonată de inspectorul de specialitate pr. prof. Florin Negruțiu care a început prin a mulțumi gazdelor, Preacucernicului Părinte Prot. Prof. Radu Rus, directorul Liceului Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” Oradea și Preacucernicului Părinte Prof. Dorel Leucea, director adjunct pentru disponibilitatea de a găzdui și de această dată acest eveniment în școala care a îmbrăcat haine de sărbătoare după ce a trecut prin ample lucrări de reabilitare, culminând cu slujba de binecuvântare a paraclisului în data de 15 septembrie 2024 de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

În continuare a fost realizată o diagnoză a întregii activități  de la nivel județean a catedrei de religie, fiind surprinse și subliniate rezultatele obținute de elevi la etapele județene și naționale a olimpiadelor și concursurilor de profil, reamintite și analizate cele mai relevante programe educative extrașcolare cu impact la nivel județean, precum festivalurile de colinde și pricesne, expozițiile de desene și icoane etc. S-a reamintit și apreciat rolul important al școlilor care au găzduit competițiile județene, printre care s-a numărat și Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” care pus la dispoziție toată resursa materială, umană și de timp pentru a asigura condiții optime de desfășurare a etapei județene a Olimpiadei interdisciplinare cultură și spiritualitate românească(română și religie) clasele V-XII, precum, și etapa județeană a olimpiadei de religie.

S-a insistat și s-a reamintit statutul orei de religie în contextul noii legi a învățământului preuniversitar,  dar și oportunitatea și responsabilitatea care derivă din alegerea de către elevi a religiei ca disciplină de bacalaureat. De asemenea s-a recapitulat cadrul legislativ și metodologic care reglementează programele școlare cu particularitatea elaborării ghidurilor la clasele de liceu pentru toate cultele în contextul lipsei programelor școlare modificate. A fost apreciată activitatea colegilor implicați în elaborarea sau actualizarea anuală a planificărilor, repere model pentru toți colegii la toate nivelurile de clasă și la toate cultele.  Consfătuirea județeană a fost un bun prilej de a reafirma  rolul de formator al profesorului de religie în cadrul comunității școlare, nivelul de așteptare foarte ridicat din partea elevilor și părinților în raport cu pregătirea și conduita acestuia. Se așteaptă ca profesorul de religie să fie factorul de echilibru în cadrul comunității școlare în raport cu elevii, părinții acestora și celelelalte cadre didactice. Statului profesorului de religie presupune multă responsabilitate, pregătire de calitate, empatie și  misiune, deoarece activitatea didactică este în mod obligatoriu completată de activitatea extracurriculară și trebuie ancorată în comunitatea religioasă din proximitatea școlii și nu numai. Cu acest prilej s-a subliniat rolul important al împreună lucrării în cadrul școlii a profesorilor de religie indiferent de confesiune.   Li s-a reamintit profesorilor de religie diversitatea resurselor educaționale de care dispune disciplina în mediul online și numai, precum filme, documentare, platforme educaționale, acestea reprezentând rezultatul muncii colegilor de la nivel județean și national. Printre acestea se numără resursele educaționale create în cadrul propiectului CRED, program în cadrul căruia Inspectoratul Școlar Județean Bihor a avut calitatea de partener.

În anul școlar în curs profesorii de religie au fost invitați să  participe la competițiile, festivalurile și expozițiile deja consacrate, dar și la competițiile de profil precum Concursul Național ”Creștinul acasă, la școală, în biserică și în comunitate”, competiție care este cuprinsă în calendarul concursurilor naționale al Ministerului Educației, inițiată și coordonată de Inspectoratul Școlar Județean Bihor care vizează elevi de la toate ciclurile de învățământ.

Un alt concurs județean care se dorește a fi de mare impact în rândul elevilor de la toate ciclurile de învățământ, cu tematică ecologică, urmează să fie lansat și coordonat de Consiliul Județean Bihor în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și în cadrul căruia profesorii de religie vor avea un rol esential. Pornind de la premisa că natura este un dar al lui Dumnezeu, concursul urmează să surprindă modul în care copiii și tinerii se raportează la această realitate prin intermediul fotografiei. Profesorii de religie vor evidenția acest aspect pe perioada unei săptămâni în cadrul orelor de religie, ocazie cu care li se va prezenta perspectiva biblică asupra creației cu accent pe relația omului cu mediul înconjurător.

De asemenea, în cadrul consfătuirii, profersorilor de religie li s-a prezentat selectiv o listă de cursuri dezvoltate la nivelul disciplinei prin Casa Corpului Didactic Oradea.

În finalul întâlnirii s-a făcut apel către profesorii de religie de a menține atenția specială acordată elevilor provenind din grupuri vulnerabile, să se  implice cu aceeași consecvență în programe educative extrașcolare complementare orei de religie, să fie în continuare prezenți în comunitățile religioase susținând programe de tipul școlilor și a taberelor de vară și nu numai construind o punte trainică între școală și biserică, activități pe care să le instituționalizeze printr-un accord de parteneriat școală-biserică, document structurat și unitar ce urmează să fie transmis profesorilor de religie.  

pr. prof. Florin Negruțiu