Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Congres Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Romană la final

Congres Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Romană la final

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din cadrul Universităţii din Oradea, a organizat, în perioada 8-10 octombrie 2018, cel de-al VIII-lea Congres Naţional al Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română.

Congresul a avut ca temă Contribuția Bisericii și a teologiei ortodoxe pentru unitatea de credință și neam, iar la lucrări au participat decani și reprezentanți din partea celor 11 facultăţi de teologie ortodoxă şi a celor 4 departamente de teologie ortodoxă din România.

Deschiderea congresului a avut loc marți, 9 octombrie, prin oficierea unei slujbe de Te Deum, de către un sobor de preoți, în paraclisul ,,Sfântul Teodor Studitul” al facultății, în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și a Preasfințitului Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, precum și a Părintelui Conf. Univ. Dr. Nicușor Beldiman, Consilier Patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, a decanilor facultăților de teologie ortodoxă din țară și a directorilor școlilor doctorale de teologie ortodoxă.

A urmat apoi deschiderea oficială a Congresului Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române, în Aula Magna a universității orădene.

În cadrul festivității de deschidere, Preacucernicul Părinte Conf. Univ. Dr. Nicușor Beldiman, Consilier Patriarhal, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat Teologia ortodoxă academică trebuie să susțină mai intens lucrarea misionară a Bisericii în societate”, adresat participanților la congres.

Au onorat cu prezența la deschiderea congresului și au adresat mesaje de salut Domnul Prof. Univ. Dr. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, Domnul Prof. Univ. Dr. Sorin Curilă, președintele Senatului Universității din Oradea și Domnul Ioan Mihaiu, prefectul județului Bihor.

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în cuvântul de binecuvântare rostit cu acest prilej, a subliniat importanța evenimentului, adresând urări bun venit participanților și de succes lucrărilor congresului: „Este o onoare, o bucurie și o binecuvântare pentru Oradea, pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman”, pentru Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei să găzduiască cel de-al optulea Congres Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Romană, dar și întâlnirea Colegiului Decanilor și a directorilor Școlilor Doctorale, cu atât mai mult cu cât anul acesta, prin aprobarea venită din partea Ministerului Educației Naționale, și la Universitatea din Oradea funcționează o Școală Doctorală de Teologie Ortodoxă.”

„Dorim să ne exprimăm recunoștința față de Bunul Dumnezeu, pentru că a rânduit ca cel de-al optulea Congres Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Romană să se desfășoare tocmai la Oradea, și să ne exprimăm gratitudinea față de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a binecuvântat ca evenimentul să aibă loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea.”

Răspunsurile la Te Deum, Imnul Național al României și rugăciunea de deschidere a congresului au fost asigurate de către Corala Psalmodia Varadiensis a Facultății de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea, dirijată de Părintele Conf. Univ. Dr. Habil. Mihai Brie.

Programul Congresului a cuprins două secţiuni de comunicări, desfășurate pe parcursul zilelor de 9 și 10 octombrie. Cea dintâi secţiune, intitulată Unitatea Bisericii - model al unităţii neamului, a cuprins două referate susținute de Pr. Prof. Univ. Dr. Ștefan Buchiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, președintele Colegiului Decanilor, cu titlul ,,Rolul învățăturii de credință în promovarea unității Bisericii”, și de Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Chifăr, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității,,Lucian Blaga” din Sibiu, având titlul „Mitropolitul Nicolae Bălan – contribuții la consolidarea unității naționale și bisericești”.

Cea de-a doua secțiune a abordat tema „Misiunea Bisericii într-o lume secularizată”. Au prezentat referate Părintele Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității ,,Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, „Fundamentele biblice ale unității de credință creștină. Ortodoxia mărturisirii” și Părintele Prof. Univ. Dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, intitulat „Identitate și misiune”.

În cadrul programului congresului au fost prevăzute întrunirea Colegiului Decanilor și întâlnirea directorilor Școlilor Doctorale de la Facultățile de Teologie Ortodoxă din țară.

Participanții la Congres și-au exprimat mulțumirea în urma dezbaterilor desfășurate pe tema ,,Contribuția Bisericii și a teologiei ortodoxe pentru unitatea de credință și neam, subliniindu-se actualitatea și importanța acesteia, precum și rolul Teologiei de a promova misiunea Bisericii, în scopul cultivării unității de credință și de neam.

 La finalul lucrărilor, Preacucernicul Părinte Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheşan, decanul facultăţii, a mulţumit tuturor participanților la acest major eveniment din viața instituțiilor teologice ortodoxe de grad universitar.

Congresul s-a încheiat prin întocmirea unui Document final, ce cuprinde o sinteză a dezbaterilor și prin vizitarea Mănăstirii „Sfânta Cruce” din Oradea.