Consfătuirea profesorilor de Religie din județul Bihor
Ca în fiecare an, pe parcursul lunii octombrie 2021 a avut loc consfătuirea profesorilor de Religie la nivelul județului Bihor. Activitatea s-a desfășurat online utilizând aplicația Webex. Printre temele abordate amintim: aspecte legate de predarea orei de Religie în anul școlar precedent, provocări și reușite, programa școlară în vigoare, rolul ghidului elaborat pentru clasa a IX-a la toate cultele, portofoliul profesorului de Religie, metodologia de predare a disciplinei Religie, programa școlară pentru titularizare și definitivat, aspecte de perspectivă privind particularitatea orei de Religie și nu numai.
La activitatea coordonată de inspectorul școlar pentru disciplina Religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prof. Florin Negruțiu, au fost invitați inspectorul general din cadrul Ministerului Educației, care gestionează disciplina la nivel national, conf. univ. dr. Vasile Timiș, respectiv Mihaela Ștefănescu și Veronica Simionescu de la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
În prima parte a întâlnirii, doamna Mihaela Ștefănescu, expert în proiecte de parteneriat strategic pentru domeniul școlar, a prezentat profesorilor de Religie aspectele generale legate de programul Erasmus+, principalele oportunități de finanțare, documentele disponibile, calendarul depunerii de proiecte, etc.
Domnul Vasile Timiș a onorat invitația de a fi alături de profesorii de Religie din județul Bihor, evidențiind prin tema aleasă rolul profesorului de Religie în școală și în comunitate în această perioadă complicată și cu multe provocări din punct de vedere educațional și nu numai. Acesta a reliefat activitatea profesorilor de Religie, subliniind contribuția acestora la elaborarea de resurse educaționale, suporturi pentru activitatea online la nivel național constituite în câteva situații în platforme care reunesc sute de profesori din mai multe județe.
Cu această ocazie, domnia sa a transmis cuvinte de apreciere la adresa colegilor profesori de Religie din județ pentru modul în care s-au implicat în organizarea competițiilor de profil la nivel national, competiții desfășurate în mai multe ediții la Oradea. Cuvinte de apreciere, prețuire și recunoștință a transmis reprezentanților cultelor de la nivelul județului și în mod deosebit Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru întregul suport acordat profesorilor de Religie, disciplinei și pentru sprijinul oferit cu ocazia organizării olimpiadei de Religie, etapa națională fiind desfășurată la Oradea.
Părintele vicar Radu Valer Rus, a transmis în acest context cuvântul de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, multumind profesorilor de Religie pentru toate demersurile din anul școlar precedent, dar și domnului inspector general pentru misiunea și ascultarea pe care le împlinește cu roade deosebite pentru disciplina Religie și Biserică deopotrivă, asigându-l de respectul și prețuirea de care se bucură din partea ierahului și a Centrului Eparhial, lansându-i invitația de a rămâne în continuare aproape de profesorii de Religie din județul Bihor.
În continuarea întânirii cu profesorii de Religie ocazionată de organizarea consfătuirii județene anuale, inspectorul școlar prof. pr. Florin Negruțiu a prezentat nouătile de la nivelul disciplinei, aspecte legate de elaborarea planificărilor la nivel județean pentru fiecare cult și nivel de studiu. A fost prezentată structura portofoliului profesorului de Religie, oportunitățile legate de programele de formare, precum cel din cadrul Proiectului CRED. De asemenea au fost enumerate platformele educaționale disponibile, noutățile legate de programa pentru definitivat și titularizare. Profesorii au fost invitați să gestioneze cu tact pedagogic relația professor-elev, relația cu comunitatea religioasă, să acorde atenție specială elevilor vulnerabili și să se se implice cu aceeași consecvență în programme educative extrașcolare complementare orei de Religie.
Pr. Prof. Florin Negruțiu