Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Consfătuirea semestrială a profesorilor de Religie – sesiunea de primăvară

Consfătuirea semestrială a profesorilor de Religie – sesiunea de primăvară

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în cadrul seriei conferințelor semestriale de primăvară din Episcopia Oradiei, vineri, 19 mai 2023, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a fost gazda reuniunii cadrelor didactice de Religie şi Teologie din Eparhia Oradiei, respectiv din județul Bihor.

Prima parte a întâlnirii a avut loc în paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana”, unde, începând cu ora 8:00, cadrele didactice care predau Religie Ortodoxă, respectiv profesorii de Teologie de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea și profesorii de specialitate de la Liceul Ortodox au participat la Sfânta Liturghie și la slujba de Te Deum, săvârșite de către Părintele prof. Radu-Valer Rus, vicar eparhial și directorul Liceului Ortodox, împreună cu Părintele Conf. Univ. Dr. Viorel-Cristian Popa, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea și Părintele prof. Florin Negruțiu, inspector școlar pentru disciplina Religie.

După Sfânta Liturghie, cadrele didactice s-au deplasat în sala festivă a liceului, pentru a doua parte a întâlnirii – conferința propriu zisă, unde Părintele Prof. Florin Negruțiu, a prezentat referatul „2023 – Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice. Exigențe misionare în cadrul pastorației persoanelor vârstnice”, întocmit de către Părintele Vasile-Cosmin Popa de la Parohia Paleu.

 Ultima parte a întâlnirii, a continuat cu lucrările cercului pedagogic cu tema Valențele educative ale orei de Religie, la care au luat parte profesorii de Religie de la toate cultele din județul Bihor.

În cadrul cercului pedagogic coordonat de Părintele inspector. Florin Negruțiu, s-au evidențiat rezultatele la olimpiadele județene și naționale obținute de elevii care frecventează ora de Religie și deopotrivă a celor de la școlile teologice. Disciplina Religie se află și în acest an printre disciplinele cu cele mai bune rezultate la competițiile județene și naționale. S-au reamintit cadrelor didactice etapele de perfecționare prin gradele didactice și oportunitatea parcurgerii unor programe de formare de pregătire pentru susținerea definitivatului și a titularizării.

Totodată, cu acest prilej, Părintele decan Viorel-Cristian Popa a oferit Părintelui inspector Florin Negruțiu și Părintelui vicar Radu-Valer Rus medalia și diploma aniversară a centenarului înființării Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea, ca un semn văzut al aprecierii și prețuirii armonioasei colaborări.

În final, părintele vicar a transmis cuvântul de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, mulțumind și felicitându-i pe profesori pentru munca pe care o depun la catedră și îndemnându-i să rămână consecvenți și dedicați vocației cu totul deosebite pe care o au.

Pr. prof. Alin Sonea