Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Copii din parohia bihoreană Bratca - pelerini în Maramureș

Copii din parohia bihoreană Bratca - pelerini în Maramureș

Prof. Mădălina Marian

 

Douăzeci de copii din Parohia Bratca, Protopopiatul Oradea, au fost răsplătiți pentru implicarea lor în activitățile catehetice ale programului „Hristos împărtășit copiilor” printr-o excursie-pelerinaj oferită de parohie în zona Maramureșului, în zilele de 12, 13 și 14 august 2019. Copiii au făcut o incursiune în istoria și credința neamului românesc vizitând orașe, mănăstiri și muzee, dar s-au bucurat și de relaxare prin jocuri sportive sau la piscină, acolo unde au fost cazați, în localitatea Săcălășeni.

În prima zi, copiii au vizitat localitatea Săpânța cu vestitul „Cimitir Vesel”, cunoscut și peste hotarele țării. A urmat frumoasa mănăstire de la Peri-Săpânța, dar și frumosul oraș Sighetu Marmației, unde copiii au fost impresionați de vizita la fosta închisoare din centrul orașului, numită acum „Memorialul Victimelor Comunismului”. După vizitarea acestui loc, copiii din Bratca au ajuns la impunătoarea Mănăstire Bârsana.

A doua zi, orașul Baia Mare și-a deschis porțile pentru tinerii bihoreni, unde au avut ca obiective Planetarium, Muzeul Mineralogiei și Catedrala Episcopală nouă și muzeul acesteia. După masă, copiii s-au relaxat la locația unde au fost cazați, aceasta fiind dotată cu terenuri de sport și piscine cu topogane.

S-au bucurat de toate acestea și a treia zi până la amiază, apoi au vizitat Mănăstirea Sfânta Ana de la Rohia.

În cele trei zile petrecute împreună, copiii din Bratca au învățat să fie o familie, au cântat, s-au rugat, au luat masa împreună, fiind în comuniune. Pe parcursul celor trei zile copiii au fost însoțiți de preotul paroh Radu Marian.

Scopul acestei excursii-pelerinaj este și unul educativ, de însușire a unor noțiuni religios morale, culturale sau legate de bunele maniere, de tip nonformal, pe care copiii și le-au însușit mai ușor, ajungând în locuri despre care au învățat la școală sau despre care au auzit și le-au văzut până atunci doar în mod virtual. Un alt punct vizat prin această excursie pelerinaj, potrivit părintelui paroh Radu Marian, a fost și acela de a-i scoate pe acești copii din cotidian și de a le deschide noi orizonturi, de a le arăta cât de frumoasă este țara în care trăim și cu câte bogății materiale și spirituale este înzestrată. De asemenea, această excursie se dorește a fi și un imbold pentru alți copii și tineri din Parohia Bratca să participe în viitor la activitățile catehetice și pastoral misionare ale parohiei, să ia parte la alte excursii, pelerinaje sau tabere.