Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Copiii – bucuria Bisericii

Copiii – bucuria Bisericii

După un an şcolar 2013-2014 în care elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au obţinut, prin muncă şi seriozitate, numeroase şi frumoase rezultate la concursurile şcolare locale şi naţionale, acum, la final de an, moment de bilanţ, elevii liceului au cules roadele muncii lor, marcând sfârşitul anului şcolar prin festivităţi deosebite.

În Duminica Părinţilor şi Copiilor lor, care a coincis în mod fericit anul acesta cu ziua de 1 iunie, Ziua Internaţională a Copilului, elevii liceului, împreună cu colegii lor de la alte şcoli din Oradea şi judeţul Bihor, care au participat şi au luat premii la etapele judeţeană şi naţională a Olimpiadei de Religie, pentru învăţământul de masă, respectiv la Disciplinele teologice, pentru învăţământul teologic preuniversitar, dar şi la etapa naţională a concursului naţional interdisciplinar de limba şi literatura română şi religie „Cultură şi spiritualitate românească”, au fost premiaţi de către Preasfinţitul Părinte Sofronie, în cadru festiv, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea.

Dacă în urmă cu o săptămână, vineri, 30 mai 2014, elevii clasei a XII-a au avut parte de o festivitate de încheiere a liceului deosebit de emoţionantă, a fost rândul celor mai mici învăţăcei ai liceului, prichindeii de la grupa mică a grădiniţei Liceului Ortodox orădean, să încheie anul şcolar în mod festiv, printr-o serbare plină de gingăşie şi voioşie.

Astfel, în după-amiaza zilei de vineri, 6 iunie 2014, într-o atmosferă de bucurie, în cadrul generos oferit de sala festivă a liceului, din clădirea de pe Calea Republicii, nr. 48 din Oradea, vechea clădire a Academiei Teologice din Oradea, micii preşcolari, pregătiţi de doamnele educatoare Camelia Puie şi Iuliana Miklo, s-au prezentat în faţa părinţilor, a bunicilor şi a invitaţilor lor cu poezii, cântecele şi dansuri ce au stârnit zâmbetul şi admiraţia celor mari, care au aplaudat şi au încurajat pe fiecare preşcolar pentru reprezentaţia avută.

La serbare a fost prezent şi Preacucernicul Părinte Protoiereu Prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Oradiei şi director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, care, la finalul serbării, a transmis cuvânt de binecuvântare şi felicitări din partea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, adresat copiilor şi părinţilor lor, mulţumind cadrelor didactice care i-au pregătit pe copii pentru dăruirea şi ataşamentul pe care îl arată faţă de şcoală.

După momentul festiv, pentru frumoasa serbare prezentată, drept recompensă pentru primul an pe care l-au petrecut la grădiniţa liceului, toţi cei prezenţi s-au deplasat la sediul grădiniţei unde, în curtea frumos amenajată, copiii au avut parte de o surpriză pregătită de cadrele didactice, un arlechin jucăuş care i-a captivat şi implicat pe micii grădinari în diverse jocuri distractive, spre amuzamentul şi admiraţia părinţilor şi bunicilor, care au asistat la încă o reprezentaţie, de data aceasta nepregătită, a vlăstarelor lor.

Este primul an şcolar în care, în cadrul Liceului Ortodox din Oradea, au fost încadraţi în structura de învăţământ şi preşcolarii. Prin atenţia şi preocuparea permanentă a Preasfinţitului Părinte Sofronie faţă de bunul mers al şcolii, ctitoria de suflet a Preasfinţiei Sale, prima ctitorie după întronizarea ca şi Chiriarh al Oradiei în anul 2007, şcoala s-a dezvoltat de la un an la altul. Dacă în toamna anului 2007 Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea pornea la drum cu un număr de 27 de elevi, astăzi, prin binecuvântarea şi purtarea de grijă a Preasfinţiei Sale, în această şcoală a Bisericii se pregătesc 720 de elevi, începând cu nivelul preşcolar şi terminând cu cel liceal.

Grădiniţa liceului şcolarizează un număr de 144 de copii, împărţiţi în 6 grupe, dintre care o grupă cu program special în limba germană, care sunt îndrumaţi de 12 doamne educatoare, clădirea grădiniţei fiind situată în vecinătatea sediului principal al liceului, pe Calea Republicii, nr. 41 din Oradea.