Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Copiii și tinerii în tinda bisericii

Copiii și tinerii în tinda bisericii

În ultimii trei ani prima săptămână a lunii august este așteptată cu nerăbdare de copiii și tinerii din Parohia Ortodoxă Română Velența I, deoarece pe parcursul a șase zile se bucură într-un cadru nonformal de o altfel de școală care se organizează cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

Așa s-a întmplat și anul acesta, când aproape 100 de copii și tineri s-au bucurat zilnic de luni până sâmbătă în perioada 01-06 august  de un program educativ consistent și atractiv. Curtea bisericii a devenit neîncăpătoare când s-au desfășurat atelierele de pictură,  jocurile, activitățile artistice, cele sportive și nu numai.

Activitățile din cadrul școlii de vară au fost precedate de un moment rugăciune în care s-a adus muulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate peste copii, tineri și familile lor, dar și asupra dascălilor. Cei din urmă, deși se află într-o perioadă binemeritată de vacanță, s-au alăturat în mod voluntar și anul acesta preoților slijitori pregătind și susținând activități interesante care au pus în valoare și pe cei mici și pe cei mari.

Au fost alături de copii și tineri în aceste zile profesori pentru învățământul preprimar și primar, psihologi, profesori de limba română, de matematică, muzică, desen, elevi, tineri studenți și absolvenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport, specialiști din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bihor, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bihor, precum și Inspectoratul de Poliție Județean Bihor

În fiecare zi în intervalul 9,00-13,00 participanții au desenat, au construit, au confecționat diverse articole, au pictat, au gătit, au aflat despre regulile de igienă, regulile de circulație, au desfășurat activități de autocunoaștere, au cântat și dansat bucurându-se de abordarea creativă a activităților, dar și de varietatea materialelor didactice puse la dispoziție de biserică sau oferite cu generozitate după caz,  chiar de către dascăli.  Zilnic, prin grija slujitorilor bisericii Nicolae Pop și Florin Negruțiu, respectiv a mai multor sponsori, copiii s-au bucurat și de o gustare, apă și sucuri, asigurîndu-se astfel confortul necesar participării la acest program.  Pe parcursul activităților din această perioadă interacțiunea copii - profesori a fost una specială.

Reușita întregului program a fost dată de receptivitatea copiilor și evident de vocația și experiența pedagogică recunoscută a dascălilor. Le mulțumim celor care și anul acesta au făcut din școala de vară un eveniment al comunității religioase din Velența și nu numai: Teodora Codău, director al Școlii Gimnaziale ”Dimitrie Cantemir” Oradea, Lung Doina, profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir” Oradea,  Pure Cosmina profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială ”Dacia” Oradea

Avram Simona, profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială nr. 11 Oradea,, Maria Bronț profesor la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Oradea, Romina Hulban profesor de desen la Școala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu” Oradea, Gabriela Pascar profesor la Grădinița cu Program Prelungit nr. 50 Oradea, Ancuța Dumea, profesor la Grădinița cu Program Prelungit nr. 51, Daniela Rada, director al Școlii Gimnaziale ”Nicolae Popoviciu ” Beiuș. Ani Radu-Cernea, consilier școlar la Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Olah Katalin – CJRAE, Chiș Camelia –profesor de geografie la  Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” Oradea,  Roxana  Perian profesor pentru învățământul primar și preșcolar la  Școala Gimnazială nr. 1 Șimian, Alexandrina Chelu, Carmen Dinescu biolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică Bihor, Bogdan Axinte comisar la Inspectoratul de Poliție Juțean Bihor, Răzvan Chebeleu agent șef la Inspectoratul de Poliție Juțean Bihor Ilinca Șandor dcomisar șef la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bihor, Viorel Crăciun profesor de sport, dar și tinerilor din parohie, nu puțini,  voluntari în acest demers.

Sâmbătă 6 august cu prilejul praznicului Schimbării la față a Domnului a avut loc și festivitatea de închidere și premiere. Au făcut neîncăpătoare vechea catedrală a Oradiei, copiii, tinerii, părinții și bunicii acestora, dascălii îndrumători și comunitatea credincioșilor adâncând slavă lui Dumnezeu pentru reușita acestui program care aduce împreună familia , biserica și școala cu beneficii educaționale, culturale și spirituale pentru toți.

În urma desfășurării acestui program se va elabora un ghid de bune practici, în care se vor evidenția activitățile desfășurate, tehnicile de lucru, impresii ale participanților și imaginile cele mai suigestive din cadrul programului. 

Pr. Florin Negruțiu

Pr. Nicolae Pop