Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Copiii și tinerii în tinda bisericii

Copiii și tinerii în tinda bisericii

La sfârșitul lunii iulie și primele cinci zile din luna august 2023, copiii și tinerii din Parohia Ortodoxă Română Velența I s-au reîntânit la școala de vară sub genericul Copiii și tinerii în tinda bisericii.

Peste 80 de copii și tineri s-au bucurat zilnic de luni până sâmbătă în perioada 31 iulie -  05 august 2023 de un program educativ pregătit și susținut de o echipă de educatori și voluntari care și de această dată au dat dovada profesionalismului și a vocației de dascăl. Curtea bisericii a a fost permanent animată de participanții la atelierele de pictură și modelaj, activitățile sportive și de mișcare, atelierele culinare, jocurile, programele artistice, activități de dezvoltare personală, de educație pentru sănătate, dar și de prevenire a consumului de droguri. Aceastea au fost completate cu mult entuziasm în ziua de joi 3 august, în incinta Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” Oradea, partener constant al acestui program, când, printr-o mobilizare de excepție, corpul profesoral coordonat de doamna director Teodora Codău au asigurat o zi de activități diverse care au implicat mai multe catedre.

Activitățile din cadrul școlii de vară au fost precedate ca de fiecare dată de un moment de rugăciune în care s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate peste copii, tineri și familiile lor, dar și peste dascălii implicați în program. Cei din urmă, deși provin de la mai multe unități de învățământ din Municipiul Oradea, fac parte din familia comunității parohiale, alăturându-se voluntar și anul acesta preoților slujitori pregătind și susținând activități interesante care au pus în valoare darurile cu care Dumnezeu i-a înzestrat pe participanți.

Au fost alături de copii și tineri, în aceste zile, profesori pentru învățământul preprimar și primar, directori, psihologi, profesori de limba română, de matematică, de religie, de chimie, de sport, muzică, desen, elevi, tineri elevi și studenți voluntari, specialiști din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bihor, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bihor.

În fiecare zi, în intervalul 9,00-13,00, participanții au modelat, au desenat, au construit, au confecționat diverse articole, au pictat, au gătit, au aflat despre regulile de igienă, au desfășurat activități de autocunoaștere, au cântat și dansat bucurându-se de abordarea creativă a activităților, dar și de varietatea materialelor didactice puse la dispoziție de biserică sau oferite cu generozitate, după caz,  chiar de către dascăli.  Zilnic, prin grija slujitorilor bisericii Pr. Nicolae Pop și Pr. prof. Florin Negruțiu, respectiv a mai multor sponsori, copiii și tinerii s-au bucurat și de o gustare, apă și sucuri, asigurându-se astfel confortul necesar participării la acest program.  Pe parcursul activităților din această perioadă interacțiunea copii - profesori a fost de excepție.

Reușita întregului program a fost dată și la această ediție de receptivitatea participanților și evident de experiența pedagogică recunoscută a dascălilor. Merită amintiți pentru a le mulțumi celor care au făcut și anul aceasta ca școala de vară să fie nu doar un program, ci chiar un eveniment pentru comunitatea educațională și religioasă din proximitatea bisericii și nu numai. Așadar se datorează succesul evenimentului dascălilor: Teodora Codău - director al Școlii Gimnaziale ”Dimitrie Cantemir” Oradea, Lung Doina, profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir” Oradea,  Pure Cosmina -  profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială ”Dacia” Oradea,  Balaj Lucia Elena, director al Grădiniței cu Program Prelungit nr. 25 Oradea, Caba Sanda - director al Grădiniței cu Program Prelungit nr. 45 Oradea, Avram Simona - profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială nr. 11 Oradea,, Porge Adela profesor de limba și literatura română la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Oradea, Bronț Maria - profesor la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Oradea, Hulban Romina - profesor de desen la Liceul de Arte Oradea, Gabriela Pascar - profesor la Grădinița cu Program Prelungit nr. 50 Oradea, Ancuța Dumea, profesor la Grădinița cu Program Prelungit nr. 25  Oradea, Radu-Cernea Ani  - consilier școlar la Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” Oradea,  Cernea Marius, -psiholog, Știop Teofil, cadru didactic la Universitatea din Oradea, Ciuciu Alexandra - profesor pentru învățământul primar la Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Perian Roxana profesor pentru învățământul primar și preșcolar la  Școala Gimnazială nr. 1 Șimian, Pece Daniela, Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir Oradea, Corb Andrei- Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir Oradea, Dobai Mihaela- Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir Oradea, Rus Pintea Gina-Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir Oradea, Galea Rodica - Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir Oradea, Iova Bogdan-Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir Oradea, Gruia Daniel - Școala Gimnazială Dimitrie  Cantemir Oradea, Carmen Dinescu delegat din partea  Direcției de Sănătate Publică Bihor, Pop Octavian și Pop Călin de la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bihor, Viorel Crăciun profesor de sport, dar și tinerilor din parohie,  voluntari în acest demers.

Vineri 4 august cu o zi înainte de finalizarea școlii de vară în incinta vechii catedrale a Velenței, cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil a avut loc un moment de rugăciune și festivitatea de premiere a participanților și a dascălilor deopotrivă în prezența părinților și bunicilor, prilej de a înălța rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu și Maicii Domnului pentru purtarea de grijă în toată această perioadă și pentru toate binefacerile revărsate asupra copiilor, tinerilor, dascălilor și nu numai.

Întregul program se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, iar ediția din acest an în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor cu Școala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir” Oradea, Grădinița cu Program Prelungit nr. 25 Oradea, Liceul Teoretic ”Aurel Lazăr ” Oradea, Direcția de Sănătate Publică Oradea și Centrul Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Oradea.

Pr. Prof. Florin Negruțiu