Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Copilăria la biserica din satul meu

Copilăria la biserica din satul meu

La Parohia Margine, din Protopopiatul Marghita, s-a desfășurat zilele trecute Școala de vară, sub genericul „Copilăria la biserica din satul meu” ediția a II-a.

Școala de vară a avut loc cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, iar partenerii parohiei Margine în organizarea proiectului au fost: Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor,  Protopopiatul Marghita, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO), reprezentată prin președinta asociației, Viorica Cherteș, Primăria comunei Abram, reprezentată de primarul Gabriel Octavian Nuțaș, și Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, filiala Marghita, prin Ioan Daniel Miclean și prof. Cristian Chirobocea.

Inițiativa proiectului aparține părintelui paroh Bogdan Feher și doamnei preotese Diana Feher. Cei 70 de participanți la Școala de vară, proveniți din satul Margine, satele aparținătoare comunei Abram și din orașul Marghita, s-au bucurat împreună de activități distractive, recreative, dar și educative și religioase: jocuri libere în natură, activități artistice (acordarea primului ajutor, desen, jocuri ritmice, dansuri populare etc.), al căror obiectiv a fost crearea sau întărirea relațiilor de prietenie între copii, dezvoltarea aptitudinilor necesare vieții, descoperind, astfel, bucuria de a petrece timpul împreună și de a avea prieteni.

De asemenea, copiii au învățat cântări bisericești și cântece patriotice, participând la sfintele slujbe oficiate în biserica parohială din Margine de către părintele paroh Bogdan Feher.

În fiecare zi a Școlii de vară, atât în timpul pauzelor, cât și la finalul activităților, copiii participanți au savurat delicioase preparate culinare tradiționale pregătite de gospodinele din sat.

La finalul Școlii de vară, copiii, s-au bucurat de o porție copioasă de pizza și de toboganele gonflabile puse la dispoziție prin jertfa Frăției Ortodoxe „Sfântul M. Mc. Gheorghe”, filial Marghita.

Elevii au beneficiat de „cursuri” oferite cu mult drag de un grup de cadre didactice  și medicale de la școli din orașul Marghita, Școala Abram, S.A Marghita, I.S.U Crișana Bihor (Centrul de pregătire al Paramedicilor), Coordonator Șef al asistenților medicali S.M.U.R.D. Darius Borz, prof. înv. primar Ioana Bențe, prof. Meda Vlaic, prof. Alina Șipos, prof. Cristian Chirobocea și domnul Sergiu Duca, directorul Casei de Cultură Marghita și al Ansamblului folcloric „Floarea Barcăului”.

„Activitățile pe care le-am gândit pentru această școală de vară au fost practice, interactive, antrenante și au ajutat la dezvoltarea abilităților copiilor de a gândi, de a-și îmbunătăți performanțele școlare, emoționale și sociale. Dincolo de acestea, am încercat să cultivăm în inimile lor dragostea pentru Biserica strămoșească și pentru neamul românesc”, a subliniat părintele Bogdan Feher.

Prezentă în fiecare zi în cadrul Școlii de vară, Viorica Cherteș, președinta AFOREO, a arătat că „atunci când se află într-o atmosferă caldă și prietenoasă, copiii își dezvoltă abilitățile de relaționare și de comunicare. Ei învață să se descurce în situații limită, să ia decizii curajoase și să găsească soluții ingenioase la problemele din viața de zi cu zi.”

În încheierea Școlii de vară, organizatorii  au adus mulțumiri tuturor pentru buna desfășurare a acesteia, precum și pentru implicarea frumoasă și rodnică a tuturor celor care au ajutat la înfăptuirea acestei frumoase activități educative și recreative.