Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Corul „Pro Musica” din Giula, Ungaria în Parohia bihoreană Bratca

Corul „Pro Musica” din Giula, Ungaria în Parohia bihoreană Bratca

Prof. Mădălina Marian

 

Duminică, 25 august 2019, credincioșii Parohiei Bratca, din Protopopiatul Oradea, s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a membrilor corului „Pro Musica” din Giula - Ungaria. Vizita membrilor corului s-a făcut cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și a Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria. Cei 20 de frați români au fost întâmpinați cu pâine și sare în fața sfintei biserici din Bratca, de către doi tineri îmbrăcați în port tradițional, apoi oaspeții au participat la Sfânta Liturghie. La momentul pricesnei, au încântat auditoriul cu cântări liturgice, iar la finalul Sfintei Liturghii au concertat din nou.

Părintele paroh Radu Marian le-a adresat un cuvânt de bun venit, arătând credincioșilor motivul prezenței în sfânta biserică din Bratca a fraților români din Ungaria: în biserica Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril din localitatea bihoreană a fost hirotonit întru preot părintele Teodor Misaroș, vicarul de vie amintire al românilor ortodocși din Ungaria la data de 16 martie 1947. De aceea. fiica părintelui, doamna Doina Misaroș Luțai, membră a corului a fost invitată să le vorbească celor prezenți. A vorbit în alese cuvinte despre Bratca și Bulz, cele două sate de pe cursul superior al Crișului Repede, care erau pomenite cu mare drag de părintele și care i-au marcat viața, la Bulz Teodor Misaroș primind hirotonia întru diacon, iar la Bratca pe cea întru preot, ajungând preot în localitatea Săcal, prin care trece acelaș Criș Repede în Ungaria.

Doamna Doina Misaroș Lușai a oferit părintelui paroh mai multe cărți referitoare la românii ortodocși din Ungaria. De asemenea, din partea corului „Pro Musica”, au fost dăruite de domnul Ștefan Oroian două CD-uri cu pricesne și colinde.

După aceste frumoase și emoționante momente, frații români din Ungaria au luat parte la o agapă la casa parohială.

Înaintea plecării din Parohia Bratca, membrii corului „Pro Musica” și părintele paroh Radu Marian, dar și alți credincioși și-au manifestat dorința ca această întâlnire să se repete și cu alte ocazii, să existe schimburi cultural artistice între corul din Ungaria și Corul Parohiei Bratca și Ceata de colindători de aici.

Vizita membrilor corului „Pro Musica” din Giula, Ungaria, la Bratca este o dovadă vie a legăturilor cultural-artistice și religioase a românilor din afara granițelor țării cu cei de aici, părintele Radu Marian mulțumindu-le pe această cale pentru faptul că păstrează elementul românesc în Ungaria, că transmit limba, graiul, tradițiile și obiceiurile românești și generațiilor tinere care vin, dar mai ales pentru că au vizitat Parohia Bratca.

Vizitarea Parohiei Bratca se în scrie în șirul obiectivelor vizitate de corul „Pro Musica” în Transilvaniea, alături de orașul Cluj Napoca și Oradea.

 

Teodor Misaroș, născut la 8 decembrie 1921, în Giula, din părinți Nicolae și Floare Misaroș a fost, începând cu anul 1976, vicar episcopesc al Vicariatului Ortodox Român din Ungaria, până în 1983, când a trecut la cele veșnice. De la el ne-a rămas lucrarea „Din istoria comunităților bisericești ortodoxe române din Ungaria”.