Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Cupa Mihai Neșu pentru tinerii din Protopopiatul Oradea

Cupa Mihai Neșu pentru tinerii din Protopopiatul Oradea

Pr. Cristian Rus

 

Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Protopopiatul Oradea, împreună cu Parohia Sânnicolau Român și Primăria Comunei Sânnicolau Român, au organizat, joi, 13 iunie 2019, un minicampionat de fotbal adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani. La competiție au participat 11 echipe din tot atâtea parohii din Protopopiatul Oradea: Oradea-Velența I, Oradea-Sfântul Apostol Andrei, Sânnicolau Român, Hidișelu de Sus I, Palota, Sânmartin, Nojorid II, Husasău de Criș, Tilecuș, Vârciorog și Aleșd I. Fiecare echipă a fost însoțită de către preotul paroh.

Activitatea a avut ca scop crearea unui cadru în care tinerii să-și consume energia și să-și petreacă timpul în apropierea Bisericii. S-au avut în vedere dezvoltarea spiritului de echipă şi abilitățile de colaborare cu ceilalţi colegi pentru un beneficiu comun, iar tinerii și preotul lor paroh să se cunoască reciproc.

Durata fiecărui joc a fost de 16 minute (2 reprize a câte 8 minute cu o pauză de 5 minute). Fiecare echipă a fost compusă din 7 jucători, dintre care unul portar (6+1), și trei rezerve. A fost invitat să arbitreze meciurile Domnul Sergiu Alb, acreditat de Federația Română de Fotbal, care arbitrează meciuri oficiale în Divizia B de fotbal din România. Comentatorul competiției a fost orădeanul Victor Mihalcea.

La evenimentul sportiv a asistat și Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, dimpreună cu părinți consilieri de la Centrul Eparhial, precum și numeroși preoți și credincioși din localitate.

Invitatul special al evenimentului a fost fostul sportiv Mihai Neșu, al cărui nume îl poartă și cupa organizată la Sânnicolau Român.

Cu acest prilej, organizatorii competiției sportive și câțiva sponsori generoși au oferit o sumă de bani Fundației Mihai Neșu din Oradea, înființată și coordonată de fostul sportiv orădean, în cadrul căreia funcționează Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilități neuromotorii ocrotit de Sfântul Ierarh Nectarie, unde 130 de copii din Oradea și județul Bihor, dar și din alte județe, cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, cu diferite dizabilități neuromotorii, beneficiază de tratamente specifice de recuperare și terapie, cu ajutorul unor cadre medicale specializate: therasuit therapy, kinetoterapie, logopedie, terapie ocupațională și hidroterapie. Deoarece cererile de înscriere a copiilor cu astfel de dizabilități pentru terapie la acest centru au crescut foarte mult, depășind cu mult posibilitățile logistice, umane și financiare ale centrului, se află în proiect construirea unui centru mult mai mare și mai spațios, cu o curte și spații verzi, pentru ca un număr cât mai mare de copii și chiar adulți să poată beneficia de terapii.

Premierea cupei Mihai Neșu a fost făcută de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Părintele Aurel Simion Goga, Protopopul Oradiei, Domnul Mihai Neșu și Domnul Cornel Popa, senator în Parlamentul României. Câștigătorii competiției de fotbal, respectiv locurile întâi, doi și trei au revenit, în ordine, echipelor din parohiile: Sânnicolau Român (locul I), Aleșd I (locul II), Hidișelu de Sus I (locul III), care au primit cupe și premii, iar toți ceilalți participanți au primit diplome. Organizatorii au asigurat hidratarea cu apă a sportivilor în timpul meciurilor, iar la final au oferit celor aproape o sută de tineri înscriși la competiție și o masă cu bucate tradiționale din Bihor.