Curs de consiliere în adicții dedicat preoților în munca de consiliere spirituală
În munca de îndrumare duhovnicească a credincioșilor, preoții se confruntă tot mai des cu situații generate în familie de diverse forme ale dependenței, care la rândul lor aduc probleme în lanț, afectând toți membrii familiei și chiar comunitatea. Pentru a putea fi de folos fiilor duhovnicești în munca de îndrumare spirituală preotul are nevoie de abilități, competențe, resurse de informare și consiliere specifice și concrete, pe care și le poate însuși doar printr-o temeinică pregătire continuă, activitate facilitată în acest caz de cursuri de specializare specifică, așa cum este și cursul pentru consilierea în adicții, propus de Federația Filantropia care funcționează în cadrul Patriarhiei Române.
- Ce este dependența?
Dependența este o condiție care rezultă atunci când o persoană consumă o substanță (de exemplu, alcool, tutun, droguri) sau se angajează într-o activitate (de exemplu, jocurile de noroc, sexul, cumpărăturile), care poate fi plăcută, dar continuarea acesteia devine compulsivă și interferează cu obișnuința responsabilități și preocupări, cum ar fi munca, relațiile sau sănătatea. Persoanele care au dezvoltat dependențe nu își dau seama că al lor comportament este în afara controlului și provoacă probleme pentru ei înșiși și pentru alții.
Tipuri de dependențe
Dependența este atât psihologică, cât și comportamentală.
Dependențele sunt caracterizate prin dorință, constrângere și incapacitatea de a spune STOP utilizării unor substanțe sau obiceiuri disfuncționale.
Persoanele care se confruntă cu dependențele confundă dependența cu obiceiul. Dependența – este o componentă psihologică/fizică în care persoana este în imposibilitatea de a controla aspectele dependenței fără ajutor din cauza condițiilor mentale sau fizice implicate.
Obiceiul – se face prin alegere. Persoana are puterea să aleagă când să se oprească și se va opri. Componenta psihologică/ fizică apare doar la dependență, nu și la obicei.
Cele mai cunoscute tipuri de dependente sunt:
Dependențe de substanțe
Alcool
Tutun
Droguri
Medicamente prescrise
Halucinogene
Dependențe de comportament
Sex
Pornografie
Excitaţie
Jocuri video
Lucru
Durere
Spiritualitate
Cumpărături
Alimente
Tulburări ale controlului impulsurilor
Jocuri de noroc
Tulburarea explozivă intermitentă (acte agresive și compulseze sau asaltat)
Cleptomanie (furtul compulsiv)
Piromanie (setarea compulsivă de incendii)
Cauzele dependenței
Cauzele dependenței variază considerabil și pot fi o combinație de factori fizici, mentali, emoționali și circumstanțiali.
Iată câteva din cauzele recunoscute de dependență.
Istoricul familial
Stresul
Gândirea negativă, cum ar fi o abordare de totul sau nimic pentru viață
Anxietate
Depresia
Durerea cronică, fie emoțională sau fizică.
Deși aproape toată lumea se angajează în toate activitățile enumerate mai sus – cumpărături, jocuri de noroc, și, desigur, mâncat îşi exercită – într-o anumită măsură și poate chiar se bucura de comportament foarte mult, nu este numit o dependență doar dacă următoarele afirmații sunt adevărate:
- Persoana se luptă cu probleme de sănătate mintală sau de sănătate fizică ca urmare a dependenței și/ sau incapacitatea de a opri.
- Persoana are dificultăți în relații și, în unele cazuri, la locul de muncă deoarece comportamentul de tip dependent este atât de perturbator.
- Persoana experimentează și alte consecințe negative, care sunt cauzate direct de continuarea dependenței. De exemplu, o persoană cu o dependență de jocuri de noroc poate juca casa, poate pierde un loc de muncă, și să împrumute sume mari de bani din cauza naturii extreme a dependenței de jocurile de noroc.
- Persoana este în imposibilitatea de a opri angajarea în comportament în ciuda acestor consecințe.
- Descrierea detaliată a cursului:
Cursul are 76 de ore, din care 26 de teorie și 50 de practică. Este autorizat de Autoritatea Națională de Calificări și se va finaliza cu examen de absolvire. Certificatul este recunoscut la nivel național și este autorizat de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Ministerul Educației Naționale.
Pe toată durata modulului de practică, participanții vor beneficia de consultanță din partea formatorilor, în vederea realizării proiectului pentru examenul de absolvire.
Documentele pentru înscriere vor fi transmise, scanate în format pdf, pe adresa de centru@filantropiaoradea.ro.
Pentru înscriere:
Copie CI;
Copie certificat de naștere;
Copie certificat de căsătorie (dacă este cazul);
Copie după diploma de studii a ultimei instituții de învățământ absolvite (minim licență);
Formular de înscriere.
Perioada de organizare a cursului:
Imediat ce va fi formată o serie de curs se va agrea o perioada de formare împreună cu persoanele înscrise.
Contact pentru alte detalii și înscriere:
Pr.Laurențiu Lazăr
0744647825