Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Curs festiv la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman”

Curs festiv la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman”

 Absolvenţii promoţiei 2013-2017 ai Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Episcop Dr. Vasile Coman” din cadrul Universității din Oradea şi-au încheiat parcursul studiilor universitare de licenţă, participând la emoționanta celebrare a tradiționalului curs festiv, desfăşurat cu binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ziua de marți, 6 iunie 2017.

Festivitatea a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, oficiată de cadre didactice ale facultății în paraclisul cu hramul „Sfântul Teodor Studitul”, urmată de  slujba de Te-Deum, momente de comuniune liturgică la care au fost părtași, alături de Chiriarhul Oradiei, consilieri eparhiali, cadrele didactice, studenții absolvenți ai programului de studii Teologie Ortodoxă Pastorală și invitații acestora.

La finalul programului liturgic, Preasfinția Sa a adresat absolvenților un cuvânt de binecuvântare, felicitându-i pentru finalizarea primului ciclu de studii teologice universitare, ani în care au împletit studiul academic cu pregătirea duhovnicească, dorindu-le succes la toate examenele pe care le vor susține în decursul vieții. În semn de prețuire și purtare de grijă, Preasfinția Sa a oferit facultății o icoană a Preasfintei Treimi, ca pavăză și iubire mărturisitoare.

Părintele Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheşan, decanul facultăţii, a mulțumit Chiriarhului Oradiei pentru părinteasca dragoste, precizând faptul că pentru absolvenţi această zi va rămâne o zi deosebită, la care ei se vor raporta în timp, remarcând totodată că o nouă generație de lucrători în ogorul Domnului este trimisă în lume să aducă roade și să propovăduiască vestea cea bună a mântuirii neamului omenesc.

A urmat partea a doua a programului dedicat cursului festiv, desfășurat în Aula Magna a Universităţii, moment marcat de intonarea imnului academic Gaudeamus Igitur, Troparul Rusaliilor, rugăciunea Tatăl nostru și binecuvântarea Ierarhului.

Moderatorul festivităţii, Asist. Univ. Dr. Ovidiu Sferle, coordonator de an, a adresat invitaţilor un cuvânt de bun venit, după care Preasfințitul Părinte Sofronie a deschis seria cuvântărilor, vorbind despre responsabilitățile ce le stau în față proaspeților absolvenți, îndemnându-i să aibă curajul mărturisirii credinței creștine în lumea tot mai secularizată în care trăim. Au fost transmise mesajele de felicitare din partea decanatului Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea, prin Părintele Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheșan, decanul facultății, a Rectoratului Universității din Oradea, prin Dl. Prof. Univ. Dr. Eugen-Victor Macocian, prorector, și a Senatului Universității, prin Dl. Prof. Univ. Dr. Sorin Curilă, președintele Senatului.

 Ceremonia a continuat cu prezentarea corpului didactic al facultății de teologie, strigarea pentru ultima dată a catalogului și înmânarea de diplome fiecărui absolvent, predarea cheii succesului studenților anului III și prezentarea mesajului șefului de promoție Alexandru Carțiș și a mesajului reprezentantului anului III, studentul Cristian Porțan.

La fel ca în fiecare an, și anul acesta Preasfințitul Părinte Sofronie a oferit premii speciale absolvenților care s-au remarcat pe parcursul celor patru ani în diferite domenii de activitate și de studiu. Premiile au constat în cărți apărute în editura „Episcop Nicolae Popovici” a Episcopiei Oradiei.