Curs festiv la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea
Ziua de 17 iunie 2013 a reprezentat un moment de bucurie pentru cei 67 de absolvenţi ai promoţiei 2013 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „ Episcop Dr. Vasile Coman” din cadrul Universităţii din Oradea.
Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, sub auspiciul unei înalte ţinute academice, festivităţile au debutat cu oficierea slujbei de Te-Deum, de către un sobor de preoţi, cadre didactice ale facultăţii, în paraclisul universitar cu hramul „Sfântul Teodor Studitul” din cadrul facultăţii, în prezenţa absolvenţilor, a părinţilor acestora, a cadrelor didactice ale facultăţii şi a studenţilor anului III.
După încheierea programului liturgic, Părintele Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheşan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea a arătat, în cuvântul său, faptul că pentru absolvenţi această zi festivă va rămâne ca o zi deosebită, la care se vor raporta în timp, deoarece este ziua în care au validat o activitate, pregătindu-se să înceapă o nouă etapă a vieţii. Totodată, părintele decan a ţinut să remarce faptul că prin activitatea pe care o desfăşoară, facultatea depune seminţe în ogorul Domnului, seminţe care sunt chemate să devină şi ele, la rândul lor, semănătoare de cuvinte şi fidele apărătoare ale învăţăturii Mântuitorului Iisus Hristos.
A urmat partea a doua a programului dedicat cursului festiv, program care a avut loc în Aula Magna a Universităţii, şi care a debutat cu rostirea troparului „Înălţării Domnului” şi binecuvântarea Ierarhului, urmat de intonarea imnului academic „Gaudeamus Igitur”.
Moderatorul festivităţii, Părintele Conf. Univ. Dr. Miron Erdei, a adresat invitaţilor un cuvânt de bun venit, după care a oferit cuvântul Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a subliniat faptul că orice festivitate de absolvire a unei instituţii de învăţământ superior are o deosebită încărcătură emoţională, emoţiile fiind dublate de un profund simţ al responsabilităţii şi al seriozităţii. În acelaşi context, Chiriarhul Oradiei a arătat că slujirea Bisericii implică o imensă responsabilitate, într-o societate contemporană secularizată, ce caută să îl orienteze pe om mai mult spre lumea de aici, decât spre lumea spirituală. Toate aceste aspecte nefavorabile, dar reale, îşi pun amprenta asupra evoluţiei moral-spirituale a societăţii în care trăim. În faţa unor astfel de situaţii, absolvenţii, viitorii mărturisitori şi propovăduitori ai cuvântului lui Dumnezeu în lume, sunt chemaţi să dea dovadă de curaj sfânt, în lucrarea de apostolat ce le va fi încredinţată.
Au fost rostite cuvântări de către reprezentanţi ai absolvenţilor, atât de la secţia Teologie Pastorală, cât şi de la secţia Teologie Asistenţă socială, dar şi din partea studenţilor din anul al treilea.
A urmat, apoi, momentul predării „cheii succesului” de către absolvenţi studenţilor din anul al treilea. Manifestarea s-a încheiat prin cuvântul de mulţumire şi felicitare al Părintelui Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheşan, decanul facultăţii, adresat absolvenţilor şi tuturor celor prezenţi.