Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Delegație a Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea la Reședința Mitropolitană din Sibiu

Delegație a Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea la Reședința Mitropolitană din Sibiu

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, continuă șirul manifestărilor dedicate Centenarului învățământului teologic ortodox din Oradea.

Astfel, o delegație a Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” a Universității din Oradea, formată din: Pr. Conf. Univ. Dr. Viorel-Cristian Popa, decan, Pr. Conf. Univ. Dr. Vasile-Doru Fer și Pr. Lect. Univ. Dr. Emil Cioară, s-a aflat, în data de 21 februarie 2023, la Reședința Mitropolitană de la Sibiu. Cadrele didactice universitare orădene au fost primite de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Cu această ocazie, decanul facultății orădene a evocat istoria Academiei Teologice de la Oradea, precizând faptul că seria de manifestări dedicate Centenarului învățământului academic teologic ortodox din Oardea a debutat în 30 ianuarie 2023, când au fost prăznuiți și ocrotitorii spirituali ai învățământului teologic ortodox din întreaga lume, Sfinții Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

În cadrul întâlnirii, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a primit, din partea Facultății de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea, prin Părintele decan Viorel-Cristian Popa, Medalia și Diploma aniversară prilejuite de împlinirea a 100 ani de la înființarea învățământului teologic ortodox academic la Oradea.

La rândul său, Înaltpreasfinția Sa a oferit ordinul „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna - Mitropolitul Ardealului” pentru clerici actualului decan, Pr. Conf. Univ. Dr. Viorel-Cristian Popa, încredințându-i, totodată, misiunea de a înmâna aceeași distincție și foștilor decani ai instituției orădene, respectiv Pr. Prof. Univ. Dr. Nicu Dumitrașcu și Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheșan.

Înaltpreasfințitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a mulțumit Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și delegației orădene pentru distincțiile primite, evocând momentele de început ale reînființării învățământului teologic orădean, din al cărui corp academic a făcut parte și Înaltpreasfinția Sa.

În aceeași zi, tot în orașul de pe malurile Cibinului, delegația Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea a înmânat Părintelui Prof. Univ. Dr. Dumitru Abrudan, cel dintâi decan de la reactivarea facultății orădene (1991-2000), Ordinul eparhial Episcop Roman Ciorogariu pentru clerici din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, iar din partea facultății orădene i s-a conferit Medalia și Diploma aniversară prilejuite de împlinirea a 100 ani de la înființarea învățământului teologic ortodox academic la Oradea.

Pr. Conf. Univ. Dr. Vasile Doru Fer