Delegație din Oradea la frații din Basarabia de Ziua Națională a Limbii Române
Între numeroasele activități pe care Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.) le organizează se numără și programele cu caracter cultural-național. Dacă în luna mai a acestui an, o delegație condusă de Domnul Academician Nicolae Dabija de la Chișinău, membru de onoare al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, a vizitat Oradea, fiind primită și de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în perioada 30 august-2 septembrie 2017, doamnele ortodoxe din Bihor, conduse de inimoasa Doamnă președinte Viorica Cherteș, au organizat o vizită în Republica Moldova, la invitația Domnului Acad. Nicoale Dabija, la manifestările prilejuite de sărbătoarea „Limba noastră cea română”, cu ocazia Zilei Naționale a Limbii Române, 31 august.
Delegația a fost formată din Doamna Viorica Cherteș, președinte al Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), Domnul Prof. Teodor David, vicepreședintele Uniunii „Vatra Românească” filiala Bihor, Doamna Prof. Doina Bunea, precum și tinerii interpreți de muzică populară: Andrada Abrudan, elevă în clasa a XII-a la Liceul de Arte din Oradea (coordonată de prof. Adriana Hexan), Bianca Popa, elevă în clasa a X-a la Liceul de Arte din Oradea (coordonată de prof. Aurica Bonțiu), Teodora Șandru, studentă în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism al FSPAC din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, precum și Alexandru Carțiș, masterand în anul I la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din cadrul Universității din Oradea.
Deplasarea bihorenilor a fost posibilă prin ajutorul Domnului. Prof. Univ. Dr. Sorin Curilă, președintele Senatului Universității din Oradea. Aceștia au răspuns invitației primite din partea Academiei de Științe a Moldovei, a Domnului Acad. Nicolae Badija, precum și a președintelui Academiei, Domnul Acad. Gheorghe Duca, luând parte la o serie de manifestări festive, sărbătorind, sub titlul generic „Limba noastră cea română”, limba sfântă românească, alături de frații noștri din Basarabia.
Primirea a fost plină de emoție și căldură, de un real sentiment de frățietate și dragoste de neam, membrii delegației bucurându-se de ospitalitatea și dărnicia unor oameni de bine, a unor români cu suflet nobil, dar și încărcat de durere pentru soarta pe care o poartă românii de dincolo de Prut, acolo unde românismul se află la loc sfânt în inima fraților noștri.
Manifestările la care membrii delegației au luat parte au început cu Ședința Festivă dedicată sărbătorii naționale „Ziua Limbii Române”, la Academia de Științe a Moldovei din Chișinău, în data de 31 august 2017, în cadrul căreia scriitorul Andrei Strâmbeanu a susținut o prelegere publică cu titlul: „Limba română și scriitorii”, în care a punctat numeroase valori și semnificații ale limbii noastre, așa cum au fost ele evidențiate de-a lungul timpului de diverși scriitori și oameni de cultură. Ulterior, au fost înmânate însemnele de Membru de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei pentru Domnul Dr. hab. Sviatoslav Soroco, membru corespondent al Academiei de Științe din Rusia, Domnul Dr. Grigorie Tinică, Domnul Dr. Alexandru Mustea și scriitorul Ion Diaconescu. De asemenea, s-au înmânat însemnele de Membru Titular unui număr de patru persoane, iar cele de Membru Corespondent unui număr de șapte persoane.
Domnul Prof. Teodor David a ținut un scurt elogiu neamului românesc, foarte apreciat de cei prezenți. În același cadru festiv, pentru prima dată în istoria Academiei de Științe a Moldovei, în aula Academiei au răsunat cântece patriotice, pline de trăire și simțire de neam și limbă, în interpretarea celor patru tineri interpreți bihoreni, care și-au exprimat crezul românesc prin cânt și emoție sfântă, încununând sărbătoarea Limbii Române de la Academia Moldovenească. Momentul a fost îndelung aplaudat de toți cei prezenți la Ședința Festivă, iar tinerii interpreți au fost apreciați cu lacrimi și emoție de către membrii Academiei de la Chișinău, pentru puternicele momente de trăire care le-au fost prilejuite.
În seara aceleiași zile, la invitația Doamnei primar Natalia Petrea, membrii delegației au luat parte la alte manifestări prilejuite de sărbătoarea națională a Limbii Române, de data aceasta în localitatea Costești, raionul Ialoveni, o localitate puternic pătrunsă de românism și simțire românească, unde a avut loc un adevărat regal festiv, cu cântece, jocuri, tradiție și valoare, în cadrul căruia cei patru tineri au oferit un bogat moment de muzică populară și patriotică, foarte apreciat de locuitorii costeșteni și de toți cei prezenți.
A doua zi, în data de 1 septembrie, la invitația Domnului Prof. Dr. Boris Volosatîi, directorul Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău, prestigioasă instituție de învățământ din Republica Moldova, membrii delegației din Oradea, alături de Domnul Acad. Nicolae Dabija și de alți invitați de seamă din Basarabia, dar și din România, au luat parte la Festivitatea de deschidere a noului an școlar, unde, printre discursuri și momente artistice, încărcate de trăire autentic românească, tinerii interpreți bihoreni au cântat, împreună cu toți cei prezenți, invitați, profesori și elevi, o serie de cântece patriotice, moment care a însuflețit puternic inimile tuturor celor prezenți la manifestare.