Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Deschidere de an universitar sub auspicii sărbătorești la Oradea

Deschidere de an universitar sub auspicii sărbătorești la Oradea

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din cadrul Universităţii din Oradea şi-a redeschis porţile, luni, 1 octombrie 2018, cu prilejul începutului unui nou an universitar 2018-2019, la împlinirea a 55 de ani de învățământ academic în urbea de pe malurile Crișului Repede.

 Festivităţile prilejuite de această sărbătoare academică au început la ora 8:30 cu săvârșirea Sfintei Liturghii, urmată de slujba de Te Deum, în capela facultăţii cu hramul „Sfântul Teodor Studitul”, de către un sobor de ieromonahi și preoți, în prezența cadrelor didactice, a studenţilor și masteranzilor facultăţii şi a altor invitaţi de seamă.  

 După încheierea programului liturgic, Părintele Prof. Radu Rus, consilier pentru învăţământ și activități cu tineretul în cadrul Centrului Eparhial al Episcopiei Oradiei, delegatul Preasfințitului Părinte Sofronie la eveniment, a transmis cadrelor didactice şi studenţilor cuvânt de binecuvântare şi apreciere din partea Chiriarhului Oradiei, dimpreună cu urări de sănătate şi putere în activitatea de slujire a Bisericii străbune şi a neamului  românesc.  

 Părintele Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheşan, decanul facultăţii, a evidențiat în cuvântul rostit cu acest prilej faptul că este o zi de mare bucurie și de emoție pentru toți deopotrivă, zi în care tinerii studenți sunt chemați să devină semănători de cuvinte și de har. Totodată, Preacucernicia sa i-a îndemnat pe tinerii care au păşit pentru prima dată în universitate, în calitate de studenţi, să vină cu încredere, aici având posibilitatea să îşi dezvolte calităţile intelectuale, morale şi spirituale și să caute frumusețile și comorile teologiei ortodoxe.

Părintele decan a mulţumit Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru părinteasca dragoste şi purtarea de grijă. După oficierea programului liturgic cadrele didactice şi studenţii anului I, specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, s-au întâlnit cu îndrumătorii de an.

 Partea a doua a manifestării academice prilejuite de începutul unui nou an universitar s-a desfășurat la Teatrul de Stat Regina Maria din Oradea, în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei, a conducerii Universității din Oradea și a oficialităților locale, unde șirul cuvântărilor a fost deschis de Domnul Prof. Univ. Dr. Constantin Bungău, Rectorul Universității, care a făcut o frumoasă incursiune a activității universității orădene.

 În cuvântul rostit la ferstivitatea de deschidere a noului an universitar, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a evidențiat faptul că noul an universitar începe într-o zi cu o semnificație duhovnicească deosebită, ziua în care se prăznuiește Acoperământul Maicii Domnului, 1 octombrie, îndemnându-i pe cei care pășesc pragul prestigioasei instituții academice orădene să rămână mereu sub lumina călăuzitoare a Duhului Sfânt, îmbogăţindu-se spiritual, intelectual şi cultural din lumina ştiinţei transmisă de dascălii lor. De asemenea, Ierarhul a adresat urări de succes, sănătate și prosperitate, deopotrivă corpului academic şi studenţilor universităţii orădene.

Nu în ultimul rând, Preasfinția Sa a adresat îndemn tuturor de a participa la referendumul organizat în zilele de 6 și 7 octombrie și de a vota după cum dictează conștiința fiecăruia.

Sărbătoarea academică s-a încheiat cu un program artistic susținut de studenții Facultății de Muzică.