Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Deschidere festivă a Olimpiadei Naţionale de Religie Ortodoxă la Oradea

Deschidere festivă a Olimpiadei Naţionale de Religie Ortodoxă la Oradea

Cu înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în perioada 1-5 mai 2019, se desfăşoară la Oradea cea de-a XI-a ediţie a Olimpiadei Naţionale de Religie Ortodoxă, pentru clasele V-XII, organizată de Ministerul Educației Naționale.

Deschiderea festivă a Olimpiadei a avut loc miercuri, 1 mai, de la ora 17, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea. Momentul a debutat prin oficierea slujbei de Te-Deum, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Episcop Sofronie, a numeroase oficialităţi centrale şi locale, implicate în desfăşurarea concursului, precum şi în prezenţa celor peste 600 de elevi participanți la Olimpiadă şi a cadrelor didactice, din întreaga țară. Răspunsurile au fost date de către corul Diacon Nicolae Firu al Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, care a susținut și un scurt concert de cântări și imne bisericești specifice perioadei pascale.

În cuvântul de deschidere, Părintele Prof. Florin Negruţiu, inspector şcolar pentru Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a subliniat importanţa orei de Religie în formarea morală şi spirituală a elevilor, arătând că ora de Religie nu înseamnă o umplere a timpului, ci o sfinţire a lui, citând pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al României.

Domnul Conf. Univ. Dr. Vasile Timiş, inspector general pentru Religie în cadrul Ministerului Educaţiei Naționale, a arătat legătura dintre Biserică  şi Educaţie prin Religie, amintind despre începutul învăţământului românesc, care s-a făcut „în tinda Bisericii” şi despre rolul Bisericii în formarea spirituală şi culturală a neamului românesc.

Domnul Prof. Alin Novac-Iuhas, inspector școlar general al județului Bihor a urat bun venit participanților la Olimpiadă în Oradea și județul Bihor și mult succes, iar Domnul Prof. Univ. Dr. Sorin Curilă, Președintele Senatului Universității din Oradea și Președintele Asociației Părinți pentru Ora de Religie, filiala Bihor, a subliniat câteva aspecte privind apărarea și statornicirea orei de Religie în cadrul școlii românești.

Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie al Oradiei i-a binecuvântat pe elevii participanţi la Olimpiadă şi pe toţi cei prezenţi la eveniment, amintindu-le că, indiferent de rezultatele pe care le vor obţine la Olimpiadă, toţi sunt câştigători prin faptul că Îl câştigă pe Hristos Domnul în sufletele lor:

„Este pentru a doua oară când municipiul Oradea este gazdă a Olimpiadei de Religie Ortodoxă, etapa națională, după ce, în urmă cu șapte ani, în 2012, aceeași olimpiadă națională s-a desfășurat tot la Oradea, atunci în Săptămâna Mare, iar acum, în 2019, în Săptămâna Luminată. Este o mare onoare să vă fim gazde și sperăm să fim la înălțimea așteptărilor dumneavoastră, astfel încât timpul pe care îl veți petrece în Oradea să fie cât mai fructuos și să puteți cunoaște cât mai multe din orașul nostru și din ceea ce înseamnă viață și pulsează ca și credință la granița de vest a țării.”

„Ați venit din toate colțurile țării tocmai la Olimpiada națională de Religie Ortodoxă, iar acest lucru este un privilegiu pentru dumneavoastră, un privilegiu de care să vă bucurați. Vă felicităm că ați ajuns la etapa națională, după ce ați trecut de etapele locală și județeană. Ora de religie în școala românească este un privilegiu pe care îl au toți copiii, un privilegiu de care generațiile de dinainte de anul 1989, din timpul regimului comunist ateu, inclusiv generația noastră, au fost păgubite. Noi nu am învățat religie la școală pentru că nu era permis, dar, totuși, am învățat religie de la părinții noștri și folosindu-ne de manualele de religie de dinainte de instaurarea regimului comunist, acasă, în mare secret. Mai mult, la școală, în pauze, vorbeam cu colegii despre Dumnezeu și am ajuns chiar să ducem Sfânta Scriptură la școală și să o împrumutăm colegilor. Astfel, ceea ce odinioară era un act de curaj în mărturisirea credinței, pentru dumneavoastră, generațiile de astăzi, din anul 1990 începând, este un adevărat privilegiu.”

„Dumneavoastră, dragi tineri, aveți misiunea sfântă și nobilă de a duce mai departe candela aprinsă, care este lumina Învierii Domnului Iisus Hristos, pentru ora de Religie, pentru ca și copiii și nepoții voștri și toți urmașii voștri să poată învăța, senin, în pace, în liniște, ora de Religie, bucățică ruptă din trupul mistic al neamului, pentru că ora de Religie este sarea de care cultura română are mare nevoie. Fără a învăța, sistematic, articulat, în cadru organizat, despre adevărurile fundamentale de credință și, astfel, a înțelege cultura bătrână a poporului nostru, fără aceste valori nu avem niciun viitor ca popor, ca țară.”

Cei peste 600 de elevi vor susţine joi, 2 mai, la Liceul Economic Partenie Cosma din Oradea, proba scrisă din cadrul concursului, după care, în zilele următoare, vor vizita diferite obiective religioase şi culturale din Oradea și judeţul Bihor.

Festivitatea de premiere a olimpiadei va avea loc sâmbătă, 4 mai, începând cu ora 16, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea.