Deschiderea celei de a doua ediții a proiectului „Lumină din Lumină”. Concert-eveniment în cetatea Oradiei Mari
După reușita unui ambițios proiect al anului trecut, „Lumină din Lumina”, menit să promoveze valorile creștine și românești prin intermediul muzicii sacre, al cântărilor bisericești și al pricesnelor tradiționale, Consiliul Județean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Inspectoratul Școlar Județean Bihor au continuat această frumoasă lucrare misionară în rândul bihorenilor, în data de 4 aprilie 2024 debutând cel dintâi concert al celei de a doua ediții a proiectului județean amintit.
Astfel, cu sprijinul autorităților civile și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, joi, 4 aprilie 2024, a avut loc concertul prepascal de debut „Lumină din Lumina”, la Sala „Antonio Alexe” din municipiul Oradea, unde bihorenii au avut bucuria de a-i auzi cântând pe artiștii populari reprezentativi ai județului Bihor, ba chiar mai mult decât atât.
Într-o regie inspirată, la ceas de priveghere, pe o scenă dispusă în formă de cruce, având conturul boldat de candele aprinse, într-un întuneric meditativ, concertul a fost deschis, în răsunet de toacă, de copila Elena Buda, fiica preotului paroh Dorin Buda din satul bihorean Tulca, urmată de binecunoscuta interpretă Alexandra Chira, fiica Părintelui prof. dr. Ionel Chira, în acompaniamentul unui grup vocal compus din slujitori și teologi, sub coordonarea Părintelui arhidiacon Iulius-Mihai Dragoș de la Parohia Sfântul Apostol Andrei din Oradea. Apoi, în același acompaniament, a urcat pe scenă distinsa interpretă Maria Coman, un nume cu o rezonanță aparte în Patriarhia Română, care a interpretat câteva cântări psaltice, în limba română și elină. În continuare, interpreta Antonela Ferche-Buțiu a încântat auditoriul cu două pricesne, însoțită de acompaniamentul muzical al unui cvartet de coarde (trei viori și violoncel), sub coordonarea domnului Liviu Buțiu - directorul Centrului de Cultură al Județului Bihor. Nu în ultimul rând, a urmat mult așteptatul Grup psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, dirijat cu măiestrie de Părintele arhidiacon Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale, ale cărui interpretări ale psalmilor și cântărilor de tradiție bizantină au izvorât bucurie sfântă în inimile celor mai bine de 1600 de persoane prezente. Șansa de a-i auzi și vedea pe acești melozi ai Bisericii noastre se datorează Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, care, cu multă dragoste părintească, a dat curs dorinței bihorenilor de a-i avea ca oaspeți de seamă în Eparhia Oradiei Mari.
La sfârșitul programului artistic, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a ținut un cuvânt festiv, în care a subliniat importanța prețuirii și cultivării valorilor tradiționale, creștine și românești, și i-a felicitat pe toți cei care au urcat pe scenă pentru profesionalismul lor și emoția autentică pe care au transmis-o celor aproape două mii de suflete prezente, mulțumind, totodată, tuturor colaboratorilor și, în mod special, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României și Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei pentru fructuoasa colaborare pe care instituția județeană o are cu Centrul eparhial și protopopiatele din Episcopia Oradiei.
Apoi, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor l-a invitat pe Chiriarhul Oradiei să rostească o meditație și un cuvânt de binecuvântare, încununând astfel frumosul eveniment:
„Bună seara tuturor!
Nu sunt prea obișnuit cu lumina reflectoarelor, ci la biserică, unde ne vedem cu toții. Aici văd doar o mulțime mare, însă aud și simt bucuria. Și mă bucur și eu împreună cu toți cei prezenți și cred că împreună cu noi se bucură Cerul, Se bucură Dumnezeu, se bucură Maica Domnului și toți Sfinții.
Mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, pentru că a binecuvântat Tronosul ca să vină la Oradea și mulțumim tuturor membrilor acestui minunat grup psaltic și tuturor oaspeților, care ați venit mai de aproape sau mai de departe, pentru că ne-ați încântat în seara de acum. Sigur, vă mai așteptăm cu mult drag. Ceea ce simțiți din partea publicului ca reacție înseamnă că ce s-a petrecut aici și acum este mai mult decât un spectacol. De fapt, a fost o priveghere, o pregătire pentru Sfintele Paști, care se apropie cu pași repezi, dar și o repetiție generală pentru Marile Paști. Pentru că am putut cu toții constata puternica și consistenta încărcătură eshatologică a tuturor cântărilor. Asta ne așteaptă, dragii mei, viața cea veșnică! Pe toți.
În seara de acum am înțeles, o dată în plus, dacă mai era nevoie, că aparținem unei venerabile tradiții iudeo-creștine, care a plămădit împreună cu filosofia clasică Europa și lumea civilizată din care, din mila Domnului, facem parte. Chiar dacă aici am fost așezați la răscruce de vânturi, avem o identitate puternică. Mai exact, aparținem commonwealth-ului bizantin, suntem parte a creștinătății răsăritene, ortodoxe. Și cu toate că suntem, oarecum, la periferie, atunci când locurile sfinte, unde s-au păstrat frumoasele tradiții muzicale, au ajuns în pericol de dispariție, în timpul stăpânirii islamice, poporul acesta de aici, din munți și de la câmpie, din puținul lui, a plătit birurile grele, adică impozitele percepute de stăpânirea semilunei, ca toate centrele puternice ale spiritualității creștine răsăritene să dăinuie. Așa nu s-a întrerupt viața monahală la Sfântul Munte Athos.
În seara de acum, și prin teriremuri, am avut câte ceva și din parfumul privegherilor aghioritice. Pentru că da, facem parte din această cultură venerabilă, care ne alcătuiește. Și noi, cei de aici, e bine să nu uităm că, deși suntem într-un mozaic cultural și lingvistic, identitatea noastră este foarte clară. Și nu de ieri, de astăzi. De secole. Și să știți, așa cum ați auzit în seara de acum, așa se cânta în urmă cu câteva sute de ani la Velența, la Biserica cu Lună, la biserica veche din Beiuș. Aceasta este tradiția muzicală care s-a împletit fericit cu cântările frumoase, cu pricesnele pe care le-au interpretat atât de cald, cu isonul ținut de dumneavoastră, dragile voci de aici, din partea locului, în frumoasa armonie, cu vocile pe care le-am ascultat, venite mai de departe, dar din același pământ străbun și păstrător al acelorași tradiții, ca și cele pe care le-am păstrat și noi cu scumpătate, în pofida tuturor potrivniciilor. Și cred cu tărie că așa se va întâmpla și de acum înainte. Ce e val ca valul trece. Răutățile se vor stinge, iar noi vom rămâne aici, așa cum au făcut-o și strămoșii noștri, cu demnitate, cu fruntea sus, răbdând, așteptând, rugându-ne, dar și bucurându-ne.
Vă mulțumim că ne-ați făcut bucurie în suflet! Ne-ați adus sărbătoare! Și să dea Dumnezeu ca sărbătoarea să nu lipsească din sufletele dumneavoastră, ale tuturor, din sufletele noastre. Și să duceți la casele domniilor voastre dragostea și prețuirea celor de aici, a noastră și am impresia că, dimpreună cu aplauzele pe care le-ați primit, binemeritat, binecuvântarea lui Dumnezeu o înțelegem cu toții și cred că, de dincolo, ne zâmbește și Sfântul Ioan Damaschinul și Ioan Cucuzel și Evstratie Protopsaltul și Anton Pann și Părintele Sebastian Barbu-Bucur și toți cei dragi.
Dumnezeu să ne binecuvinteze pe toți! Vă mulțumim pentru prezență, îndeosebi copiilor mai fragezi pentru răbdarea patristică de care au dat dovadă, aproape monastică! Mulțumesc! Sărbători binecuvântate și mult spor în urcușul duhovnicesc al Sfântului și Marelui Post! Mulțumim și felicitări, încă o dată!”
Concertul susținut la Oradea a fost filmat și înregistrat, urmând ca în Vinerea Mare să fie difuzat de Televiziunea Română.
Șiragul frumos al concertelor prepascale puse sub egida proiectului „Lumină din Lumină” a continuat și în Duminica Sfintei Cruci, cea de a treia din Sfântul și Marele Post, 7 aprilie 2024, la Mănăstirea Izbuc și la biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din centrul municipiului Beiuș.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei, după frumoasa tradiție de la cea mai veche vatră monahală din Eparhie, Mănăstirea Izbuc din satul Călugări, de fiecare dată, în prima Duminică a fiecărei luni, sute și chiar mii de pelerini vin la sfântul așezământ monastic pentru a lua parte la sfintele slujbe, în mod special la Taina Sfântului Maslu, oficiată de un numeros sobor de ieromonahi, preoți și ierodiaconi, sub protia Arhimandritului Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc și exarhul așezămintelor monahale din Eparhia Oradiei.
De data aceasta, programul liturgic din prima Duminică a lunii aprilie a fost unul cu totul special. Astfel, pe Altarul de vară din apropierea catholiconului Mănăstirii Izbuc, în prezența a peste 6000 mii de credincioși – după estimările forțelor de ordine și siguranță publică –, s-a oficiat slujba ceasurilor și Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos, urmate de Dumnezeiasca Liturghie – în cadrul căreia s-au împărtășit sute de credincioși – și Taina Sfântului Maslu. La încheierea sfintelor slujbe, s-a desfășurat programul concertului de pricesne și cântări bisericești cu tematică prepascală. La fel ca la Oradea, în deschidere, tânăra Elena Buda a interpretat câteva pricesne, urmată de interpreta Iuliana Tătar din Arad și de aceeași distinsă cântăreață Antonela Ferche-Buțiu. Maria Coman a încheiat șirul interpreților, cântând, în acompaniamentul unui grup de teologi, psalmi și mai multe cântări bisericești în frumoasa tradiție bizantină.
În finalul concertului, starețul Mănăstirii Izbuc a adresat un cuvânt ocazional, mulțumind Episcopului Oradiei pentru purtarea de grijă și arhiereasca binecuvântare și povățuire ca la această mănăstire să se organizeze un eveniment atât de frumos, închinat Sfintelor Pătimiri ale Domnului. De asemenea, un gând de aleasă recunoștință s-a îndreptat către domnul vicepreședinte Mircea Mălan, dimpreună cu toate autoritățile județene și locale care s-au implicat pilduitor în realizarea și buna organizare a acestui concert. Un ultim gând a fost adresat către miile de credincioși veniți din toate părțile județului și dincolo de granițele acestuia, îndemnându-i în a-și purta fiecare crucea cu demnitate și seninătate, căci bucuria Învierii este imposibil de dobândit fără sudoarea și povara Crucii.
Credincioșii prezenți au fost, apoi, unși cu untdelemn sfințit de slujitorii Mănăstirii Izbuc și au avut posibilitatea să se închine nu doar la sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina și ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, ci mai ales la o părticică din Lemnul Sfintei și de viață făcătoarei Cruci a Domnului Iisus Hristos, cinstită și prăznuită cu multă solemnitate în această Duminică a Sfântului Post.
În aceeași zi, cu binecuvântarea Ierarhului locului și purtarea de grijă a Protopopiatului Beiuș, la ceasul vecerniei, în biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Beiuș, a avut loc cel de al treilea concert din cadrul proiectului „Lumină din Lumină”. După cuvântul introductiv al Părintelui paroh Florin-Ovidiu Stan, care îndeplinește și ascultarea de secretar protopopesc, beiușenii au avut bucuria ca și ei, chiar în deschiderea concertului, să se îndulcească de glasul blând și lin al artistei Maria Coman, acompaniată de isonul susținut de aceiași teologi. De asemenea, Elena Buda și Antonela Ferche-Buțiu s-au numărat printre cei care i-au încântat pe slujitorii și credincioșii prezenți în număr mare în sfântul lăcaș. După încheierea programului artistic, Părintele Marian-Vasile Popa, Protopopul Beiușului, a adresat un cuvânt de mulțumire și felicitare.
În perioada rămasă a Sfântului și Marelui Post, în cadrul aceluiași proiect „Lumină din Lumină”, inițiat de Consiliul Județean Bihor, Episcopia Oradiei și protoieriile din subordine vor mai organiza și alte concerte și recitaluri cu tematică premergătoare Sărbătorii celei mari a Sfintelor Paști, pe cuprinsul întregii Eparhii, însumând aproximativ patruzeci de astfel de evenimente.
pr. Andi-Constantin Bacter