Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Deschiderea noului an școlar la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Deschiderea noului an școlar la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Ca în fiecare toamnă, pe 15 septembrie, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea își deschide în mod festiv cursurile, pentru a-i primi pe elevi în noul an școlar.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, festivitatea de deschidere a debutat în locația de pe strada Aluminei, numărul 88, pentru elevii din cliclul primar și gimnazial, unde s-a săvârșit slujba pentru începerea anului școlar, în prezența cadrelor didactice, a elevilor, a părinților și a numeroși invitați. Preacucernicul Părinte Radu Rus, Consilier pentru învățământ și activități cu tineretul din cadrul Episcopiei Oradiei și director al Liceului, a adresat un cuvânt de bun venit tuturor celor prezenți, după care Părintele Florin Negruțiu, Inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a transmis mesajul din partea Domnului Inspector Școlar General, Profesor Nicolae Ioan Avram.

Festivitatea a continuat în clădirea istorică a vechii Academii Teologice din Oradea, de pe strada Republicii, numărul 48, unde, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei, în paraclisul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana” a fost săvârșită Sfânta Liturghie, urmată de slujba Sfințirii apei (Agheasma mică) și a Te Deum-ului, de către un sobor de părinți profesori, la care au participat elevii claselor de liceu de la profilul teologic, împreună cu părinții și cu cadrele didactice.

La sfârșitul Te Deum-ului, Chiriarhul Oradiei, în cuvântul de binecuvântare rostit, a ținut să precizeze faptul că ceea ce se petrece „este un moment de mare binecuvântare și speranță pentru școala noastră. Anul acesta plecăm la drum cu un efectiv total de 52 cadre didactice și 712 elevi, de la cei mai mici, până la clasele de liceu. În ziua de astăzi, fiind un început frumos și binecuvântat nu se putea altfel să începem decât cu rugăciune, cu Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum.”

În continuare, Preasfinția Sa i-a îndemnat, în special pe elevii din clasa a XII-a, dar și pe cei din clasele mai mici, la multă responsabilitate, sacrificiu și studiu în vederea promovării cu succes a examenului de Bacalaureat, examenul maturității: „Este momentul să vă maturizați, să înțelegeți că examenul maturității se apropie cu pași repezi și pentru a izbuti este nevoie de multă pregătire și mai ales de mult sacrificiu. Orice examen în viață se ia cu sacrificiu. Dacă nu sunteți stăpâniți de acestă hotărâre, ca să treceți cu bine examenele, cu greu pot să vă convingă părinții și profesorii să le luați. Această exigență sporită nu este de așteptat numai de la cei din clasa a XII-a. Trebuie să vină momentul să vă luați răspunderea în propriile mâini. Nu vă pierdeți timpul cu lucruri inutile, nu vă cheltuiți energiile pe lucruri nefolositoare și, mai ales, nu vă bateți joc de darurile pe care Dumnezeu le-a dat fiecăruia dintre voi. Puneți-le în lucrare, rodiți-vă talanții și veți avea bucurii pe măsură. Cu cât sacrificați mai mult timp studiului și formării duhovnicești, cu atât veți fi mai câștigați pentru viață.”

„Aveți marea șansă ca să beneficiați de sprijinul unui corp profesoral de înaltă ținută duhovnicească și profesională, părinți profesori, doamne și domni profesori, care s-au pregătit în cursul anilor de formare cu multă sârguință și acrivie, iar după terminarea studiilor au trecut prin examene continue, încât la ora actuală se cuvine să Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru frumosul buchet al cadrelor didactice din această școală. Rămâne, acum, ca să răspundeți voi, dragi elevi, darurilor pe care profesorii voștri le-au acumulat și de abia așteaptă să vi le împărtășească. De aceea, se cuvine să priviți cu multă responsabilitate acest început, care este noul an școlar.”

Pentru elevii claselor cu profil teologic, festivitatea de deschidere a noului an școlar a coincis cu inaugurarea noului cămin-internat al școlii, care a fost amenajat pe parcursul vacanței, la etajul clădirii în care se desfășoară procesul didactic, pentru a li se oferi un spațiu de cazare și acelor elevi care învață la această școală, dar care sunt din afara orașului Oradea.

Astfel, după programul liturgic desfășurat în Paraclisul școlii, elevii și cadrele didactice au urcat la etajul clădirii, care găzduiește noul internat, unde Preasfințitul Părinte Sofronie a inaugurat și a binecuvântat dormitoarele și sala de mese, stropindu-le cu Agheasmă și așezând ca ocrotitor al căminului pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Timișoarei, ce este pomenit în ziua de 15 septembrie.

La ceremonia de inaugurare a noului internat, alături de Preasfințitul Părinte Sofronie au participat: Domnul Cornel Popa, Președintele Consiliului Județean Bihor, Doamna Claudia Timofte, Directorul de Cabinet al Domnului Prefect Claudiu Pop, Părinții Protopopi din cele patru Protopopiate ale Eparhiei Oradiei, Părinți Consilieri de la Centrul Eparhial și alți invitați.

În discursul său, Domnul Președinte Cornel Popa, a subliniat faptul că inaugurarea acestui internat este o etapă foarte importantă în consolidarea acestei instituții de învățământ teologic, prin faptul că oferind cazare, școala preia o parte din grija și responsabilitatea părinților. Doamna Claudia Timofte le-a mulțumit părinților pentru faptul că au avut încredere să-și lase copiii să urmeze această instituție, și i-a felicitat pe membrii corpului profesoral, asigurându-i de întreaga prețuire și de tot sprijinul Instituției Prefectului. Părintele Inspector Florin Negruțiu a evidențiat faptul că în ultimii ani, Liceul Ortodox a realizat un act educațional de calitate, a reușit să se implice în activități cu caracter extracuricular și să dovedească faptul că în cadrul liceului există un cadru organizat de activitate, unde părinții pot să-și aducă elevii în siguranță și să aibă așteptări din toate punctele de vedere: educațional, moral și spiritual.

Dat fiind faptul că în data de 15 septembrie este pomenit în Sinaxar Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului, Preasfințitul Părinte Sofronie l-a așezat pe Sfântul Ierah Iosif ca ocrotitor al noului căminul-internat, Sfântul Iosif alăturându-se, astfel, ca ocrotitor al liceului, Sfântului Ierarh Niceta de Remesiana, ocrotitorul Paraclisului de la parterul școlii. „Sfântul Iosif devine îngerul păzitor al elevilor care locuiesc aici, începând de astăzi și se va ruga în ceruri pentru toți membrii familiei noastre spirituale a Liceului Ortodox. Noi înșine trebuie să-I mulțumim lui Dumnezeu și, începând de astăzi, să ne rugăm Sfântului Ierarh Iosif, care primește deschiderea firească a fiecăruia, mai ales că viața de internat presupune anumite greutăți și limite comportamentale”, a subliniat Chiriarhul Oradiei.

În final, Părintele Director Radu Rus a mulțumit tuturor factorilor care au contribuit la realizarea acestui proiect, în special Preasfințitului Părinte Sofronie pentru inițiativă și sprijin direct, precizând că toate investițiile legate de amenajarea și dotarea internatului, se ridică la suma de 70.000 lei, din care 25.000 lei, reprezintă contribuția parohiilor din Eparhia Oradiei, prin cele patru Protopopiate, iar restul sumei provine din sponsorizări și donații.

După încheierea festivității, Chiriarhul Oradiei, a vizitat sălile de clasă și a stat de vorbă cu elevii și cu părinții acestora, binecuvântându-i și urându-le succes în noul an școlar.