Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Deschiderea oficială a noului an universitar, 2022-2023, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea

Deschiderea oficială a noului an universitar, 2022-2023, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea

Debutul toamnei marchează deschiderea unui nou an universitar în toate instutuțiile de învățământ superior din țara noastră.

Astfel, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” a Universităţii din Oradea şi-a redeschis porţile, luni, 03 octombrie, 2022, cu prilejul festivității noului an universitar 2022-2023.

Evenimentele s-au desfășurat începând cu ora 08:00, prin săvârșirea Sfintei Liturghii, urmată de slujba de Te Deum, oficiată  în capela facultății cu hramul „Sfântul Teodor Studitul”, cu participarea reprezentanților universității, a cadrelor didactice, studenţilor și masteranzilor facultăţii.  

 După încheierea programului liturgic, P.C. Pr. Conf. Univ. Dr. Viorel Cristian Popa, decanul facultății, a transmis mesaj de binecuvântare din partea chiriarhului Oradiei, mulțumindu-i, totodată, pentru părinteasca dragoste şi purtarea de grijă pe care o manifestă față de instituția teologică orădeană. De asemenea, a transmis un profund mesaj, în cuprinsul căruia a evidențiat necesitatea și importanța actului educațional, cu precădere prin asimilarea cunoștințelor.

Partea a doua a manifestării academice s-a desfășurat începând cu ora 12:00, în Sala Polivalentă a Universității, unde a avut loc deschiderea oficială a anului universitar 2022-2023, în prezența conducerii Universității din Oradea, a autorităților de stat și locale, a cadrelor didactice, a studenților și părinților.

Șirul cuvântărilor a fost deschis de Prof. Univ. Dr. Habil. Constantin Bungău, Rectorul Universității, care în cuvântul său inaugural, a făcut o frumoasă incursiune a activității universității orădene, prezentând și noile proiecte academice, manifestându-și bucuria că în acest an instituția pe care o conduce are, la nivelul studiilor de licență, mai mulți studenți decât în anul precedent.

Moderatorul festivităţii a oferit apoi cuvântul Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a transmis cuvânt de binecuvântare tuturor celor prezenți, invocând harul și lucrarea lui Dumnezeu pentru a aduce pacea și subliniind totodată că, în lumea de azi „este mare nevoie de ajutorul divin”.

După o profundă și interesantă incursiune a evenimentelor istorice naționale și locale, care se împlinesc în acest an calendaristic și care au legătură atât cu prezentul, cât și cu viitorul,  Preasfinția Sa a anunțat cu mare bucurie faptul că, la ultima ședință de lucru, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat un acord de colaborare între Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman” și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Atena, enunțând și faptul că: „Toți cei care bat la porțile templului cunoașterii țintesc dobândirea învățăturii celei alese, pentru arta de a trăi”.

În încheiere, chiriarhul Oradiei a dorit să pună la inimile tuturor celor prezenți îndemnul pe care îl învățăm din cuvântul lui Dumnezeu: ,,Viața cea adevărată înseamnă cunoașterea lui Dumnezeu... Invoc, așadar, binecuvântarea lui Dumnezeu pentru voi toți,  iar binecuvântarea lui Dumnezeu să se reverse peste lumea întreagă, cu pace și liniște”.

Festivitatea dedicată momentului debutului anului universitar  2022-2023 s-a încheiat cu înmânarea carnetelor de excelență de către decani, studenților boboci care au fost admiși cu cele mai mari medii la facultățile lor.

Pr. Conf. Univ. Dr. Vasile-Doru Fer