Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / ,,Descoperă-ți elementul!”- tabăra de vară de la Parohia Ortodoxă Română Boianu Mare

,,Descoperă-ți elementul!”- tabăra de vară de la Parohia Ortodoxă Română Boianu Mare

Câte amintiri, prietenii și nostalgii au lăsat în inimile noastre taberele la care am participat în copilărie! Convinși fiind că ar avea același efect și asupra copiilor din parohia noastră, ne-am pus pe treabă: 18 copii dornici de aventură, un cadru natural mirific și  partenerii perfecți: Asociația Cultural-Educativă ,,Educoolt”. Manuela Bârza, profesor de Limba și literatura română, împreună cu voluntarii Cezar Bârza, Iulia Farcaș, Carmen Varga  și Carla Varga, precum și preotul paroh Ioan Morar și doamna preoteasă Anamaria Morar, am dat startul taberei de vară pe data de 22 iulie, pentru o perioadă de patru zile,cerând înainte de toate ajutorul și binecuvântarea lui Dumnezeu.

Fiecare din cele patru zile a avut ca temă unul dintre cele patru elemente: apă, aer, pământ și foc. Prima zi a fost dedicată apei, prilej de distracție și veselie datorită jocurilor cu apă. Totodată, copiii au învățat și despre numeroasele semnificații ale apei: flexibilitatea și maleabilitatea ei fiind baza unor discuții despre propriile emoții. Ziua a doua a fost o călătorie pe „aripile” aerului: pădurea Fanagâșa a fost locul în care am respirat aer curat, dar am și căutat comori, am dezlegat misterele ascunse în spatele ghicitorilor. S-a vorbit mult despre comunicare, despre ascultarea activă, iar ziua s-a încheiat cu întreceri sportive și realizarea unui craft având la bază textul unui proverb chinezesc. Ziua a treia, dedicată pământului, a fost o  întoarcere la origini, la rădăcinile noastre ca oameni, ca membri ai unei familii, ai unei comunități, ai unui neam. Familia Pop Dorel și Daniela ne-au ajutat să înțelegem acest lucru prin amenajarea unui mic muzeu. A fost un prilej pentru copii să vadă la lucru războiul de țesut, să frământe pâine, să toarcă, să mânuiască acul prin găurile fine ale etaminei sau să folosească o moară manuală de porumb, dar și să savureze bunătățile pregătite pentru ei de către gazde. Aproape că nu ne-am mai fi dus acasă! Ziua a patra, dedicată focului, a fost prilejul pentru o discuție despre Soare și realizarea unei mandale pe aceeași temă, cu materiale din natură. Copiii au avut ocazia să acorde un feed-back atât echipei de organizare, cât și colegilor lor, într-un mod foarte original.  La final, transpunând în plan duhovnicesc, am înțeles că ceea ce trebuie să descoperim sunt darurile, talentele sau talanții cu care am fost înzestrați de la Dumnezeu, și pe care trebuie să le dezvoltăm și , neapărat, să le punem în slujba celorlalți pentru a-și atinge, cu adevărat, scopul. Tabăra s-a încheiat cu un spectacol de talente, urmat de o festivitate de premiere.

În fiecare zi copiii au primit o masă, în regim catering, finanțată de Primăria Comunei Boianu Mare și o gustare, pregătită cu mult drag de mame și bunici.

În încheiere, o citez pe doamna profesoară Manuela Bârza: ,,Împreună, ca echipă, am mai făcut câțiva copii fericiți! Am mai semănat ceva în viețile lor... ceva ce sigur va rodi la vremea potrivită!”

 Pr. paroh  Ioan Morar

 Prof. Anamaria Morar