Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Despre siguranță... în cadrul Programului Național Școala Siguranței Tedi

Despre siguranță... în cadrul Programului Național Școala Siguranței Tedi

An de an Școala Siguranței Tedi este alături de elevii claselor întâi, având ca parteneri Maspex România, Ministerul Educației și Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității. Este un proiect care  încurajează pe toţi să desfăşoare cât mai multe activităţi pe tema siguranţei astfel încât, prin joc, elevii de clasa I să îşi însuşească informaţii noi şi utile pentru creşterea siguranţei lor în drum spre şcoală, la şcoală, în mediul online, în relațiile cu colegii sau atunci când sunt singuri acasă. Acesta a fost și motivul pentru care am înscris a doua serie de copii de clasa I de la Liceul Ortodox ‘Episcop Roman Ciorogariu’ Oradea în acest program util elevilor, părinților dar și dascălilor deopotrivă.

Activitățile propuse în acest an au stârnit interes și au fost o provocare pentru toți. Partea teoretică am îmbinat-o cu activități practice, cu jocuri interactive care, prin creativitate și imaginație au contribuit la formarea unor norme și reguli de comportament ale elevilor în diverse situații pentru siguranța lor.

Sfaturile și recomandările specialiștilor în cadrul unor activități au întărit tematica abordată, iar atunci când sunt primite de la persoane avizate, sunt cu atât mai convingătoare. Alături de invitații noștri – medic, psiholog, reprezentanți ai Poliției Județului Bihor -   am derulat teme legate de sănătatea corpului și a minții, siguranța în clasă, în recreație, relaționarea cu colegii, prevenirea, recunoașterea și gestionarea bullyingului, reacția și comportamentul în situații periculoase și reguli principale de circulație și traversare a străzii.

Este important ca atât părinţii, cât şi învăţătorii să se informeze cu privire la modalităţile inovative prin care pot folosi tehnologia în procesul de predare-învăţare într-o manieră adaptată vârstei copilului. Totodată, aceştia au responsabilitatea de a cunoaşte atât beneficiile şi riscurile asociate cu folosirea internetului, cât şi metodele de suport, prevenţie şi intervenţie în cazul unor situaţii neplăcute întâlnite de copii în mediul online. Chiar dacă cei mici ajung să aibă suficiente competenţe şi abilităţi pentru folosirea internetului şi a dispozitivelor, ei nu au experienţa şi înţelegerea asupra efectelor negative. În acest caz, amintim că este esenţială continua îndrumare din partea adulţilor şi încurajarea comunicării pe această temă.

Ne-am propus să fim ”prieteni” toți! Am discutat despre prietenie, am reflectat asupra unor proverbe iar la final, am realizat ”brățara prieteniei”! Fiecare a oferit și a primit PRIETENIE!

Toate activitățile noastre, implicarea și dăruirea tuturor au fost răsplătite de coordonatorii Programului Național Școala Siguranței Tedi și partenerii acestuia. Am fost anunțați că suntem câștigătorii locului întâi a celei de-a treia etape, iar acest premiu ni l-a adus pe ursulețul Tedi – online și ne-a „îndulcit” cu produse primite de la Maspex România.

Conducerea școlii a susținut permanent derularea proiectului, apreciind organizarea acestor acțiuni atât de necesare siguranței elevilor contribuind la formarea unor comportamente moral – civice pozitive și întărirea relațiilor cu familiile copiilor, comunitatea locală și instituțiile județene.

Prof. înv. prim. Elena Viorica Brege