Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Deținuții politici anticomuniști, omagiați la Subpiatra

Deținuții politici anticomuniști, omagiați la Subpiatra

Sâmbătă, 9 martie, ziua de pomenire a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, în Parohia Ortodoxă Subpiatra, Protopopiatul Oradiei, s-a săvârșit o slujbă de pomenire pentru cei care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român.

În prezența autorităților locale și județene, a familiilor victimelor opresiunii comuniste, a numeroși credincioși, s-a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Parastasului. Preotul paroh Crișan Lucian a susținut prelegerea Comunismul și generația neînfrântă. Apoi, tinerii din Parohia Subpiatra, pregătiți de preotul paroh, au susținut un recital de cântări și poezii compuse în detenție de Radu Gyr (poetul care L-a coborât pe Iisus în temnițele comuniste), Demostene Andronescu, Zorica Lațcu (maica Teodosia) și Vasile Voiculescu.

          Preotul Crișan Lucian, care a adunat mărturii despre suferința deținuților politici anticomuniști din satul Subpiatra, a solicitat Primăriei Comunei Țețchea, ca o reparație morală, acordarea de Diplome de onoare bunilor cetățeni și creștini din Subpiatra, care au suferit și luptat împotriva comunismului, ca noi să trăim într-o țară liberă și democrată. S-au acordat Diplome de onoare pentru: Crăciun Dad, Nicolae Bodea, Gavril Nicoruț, Dionisie Dad, Ana Dudaș, Vasile Lasca, Aurel Păcurar, Gavril Urs, Florian Ștef.

      La final, preotul Lucian Crișan le-a oferit credincioșilor Foaia parohială a Parohiei Subpiatra, Comunismul și generația neînfrântă, urmașilor deținuților politici flori, iar copiilor și tinerilor participanți la eveniment iconițe și dulciuri.