Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Doi Ierarhi la Catedrala din Giula, Ungaria, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți

Doi Ierarhi la Catedrala din Giula, Ungaria, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, din anul acesta (19 februarie 2023), la Catedrala Episcopală din Giula, Ungaria, au coliturghisit doi Ierarhi ai Bisericii noastre: Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Chiriarhul locului, aflați în fruntea unui sobor de clerici din Oradea și de la Giula, din care au făcut parte Părintele Arhimandrit Calinic, Consilierul Administrativ Bisericesc al Episcopiei din Ungaria, Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial al aceleași Episcopii, Părintele Andi Constantin Bacter, Consilier pentru Comunicare în cadrul Episcopiei Oradiei, Părintele Teodor Marc, Parohul Catedralei din Giula și Consilier Economic al Episcopiei din Ungaria și mai mulți Arhidiaconi. Slujirea a fost prilejuită de sărbătorirea cu anticipație, de către Preasfințitul Părinte Sofronie, a împlinirii a 24 de ani de la primirea cerescului Dar al Arhieriei, care a avut loc în această Catedrală din Giula, în data de 21 februarie 1999, în calitate de Episcop al Eparhiei din Ungaria, până la mutarea sa ca Episcop al Oradiei, după 8 ani de rodnică și binecuvântată slujire arhierească în Ungaria, în 25 februarie 2007. De asemenea, în a doua zi după Moșii de Iarnă și îndată după Sfânta Liturghie de acum, a fost săvârșită și rânduiala Parastasului, pentru odihna sufletului Doamnei Maria Drincec, mama Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie, care s-a mutat la cele veșnice în ultima zi a anului trecut (31 decembrie 2022).

La Sfânta Liturghie au participat credincioși din Giula și din alte părți, precum și oficialități, ca de pildă Domnul Gheorghe Cozma, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) și Doamna Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula. Răspunsurile liturgice au fost date de cântărețul Sebastian Balaj, din Oradea și Alin Ciotea din Șimand, care este și cântărețul Catedralei din Giula.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Sofronie a vorbit despre pericopa evanghelică duminicală, a Înfricoșătoarei Judecăți, ce ne arată criteriul după care va judeca Dumnezeu lumea, la sfârșitul veacurilor și care este iubirea milostivă față de semenii noștri aflați în nevoi, după modelul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care Se și identifică cu aceștia și așteaptă ca și ucenicii Săi, creștinii din toate timpurile și locurile, să facă la fel, iar cei care nu vor avea ochi pentru trebuințele semenilor lor și vor rămâne în egoism și indiferență, vor fi alungați afară din Împărăție și departe de Dumnezeu.

Cei care s-au pregătit, au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, iar la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Siluan, urmașul în scaunul arhieresc de la Giula, al Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei, l-a felicitat pe Ierarhul orădean pentru aniversarea a 24 de ani de la primirea cerescului Dar al Arhieriei și pentru toată munca rodnică și binecuvântată depusă anterior în folosul românilor ortodocși din Ungaria, pe care i-a slujit cu multă jertfelnicie și însuflețire și le-a îndeplinit un vis istoric, de a avea propria lor Eparhie Ortodoxă Românească. În semn de prețuire și de amintire a acestui moment aniversar important, Preasfințitul Părinte Siluan a oferit Ierarhului Oradiei o icoană cu Maica Domnului „Axion Estin”.

A urmat slujba de Parastas, săvârșită pentru credincioasa Maria Drincec, de către Preasfințitul Părinte Siluan și soborul slujitor, la care s-a mai adăugat și Părintele Florin Olteanu, Protopop de Giula și Paroh la Chitighaz. Preasfinția Sa a evocat personalitatea jertfelnică a celei pomenite, care prin credință și multă rugăciune, cât și prin darul lui Dumnezeu, a putut să ofere Bisericii Străbune și Marelui Arhiereu, Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ca ofrandă, pe fiul său, ce a ajuns, la rândul său, Ierarh și i-a arhipăstorit pe românii ortodocși din Ungaria, vreme de 8 ani și pe cei din Oradea, până în ziua de astăzi.

În semn de prețuire pentru rugăciunile înălțate și pentru comuniunea frățească păstrată între cele două Eparhii, Preasfințitul Părinte Sofronie, a oferit, la rândul său, un dar de preț și de suflet (un engolpion, de la Patriarhie, cu chipul Mântuitorului), Episcopului român din Ungaria, care i-a continuat misiunea și activitatea. Toți credincioșii prezenți la slujbă au primit colivă și obișnuite prinoase (cozonaci), la pomenirea Doamnei Maria Drincec.

Evenimentul liturgic și aniversar de la Giula s-a încheiat cu o agapă frățească, pecetluind, încă o dată, legăturile frățești și comuniunea care există între cele două Eparhii: a Oradiei și a Românilor din Ungaria. Preasfințitul Părinte Sofronie a fost Episcop al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria între anii 1999-2007, iar de atunci și până în prezent este Episcopul Oradiei.

 

 Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria