Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Drumuri prin istoria neamului

Drumuri prin istoria neamului

Optsprezece copiii și tineri din Parohia Ortodoxă Română Bratca, Protopopiatul Oradea, au fost răsplătiți pentru implicarea lor în activitățile catehetice ale parohiei. Răsplata a constat într-o excursie în județele Sibiu, Vâlce, Argeș și Municipiul București, în perioada 24-27 august 2021 și a fost realizată în proporție de 70% prin mijloace dobândite de copiii înșiși, în urma activităților catehetice (serbări, scenete, târg de mâncăruri de post) și din fonduri proprii ale parohiei.

Copiii au făcut o incursiune în istoria și credința neamului românesc, vizitând orașe, mănăstiri și muzee, dar s-au bucurat și de priveliști naturale fascinante.

În prima zi, copiii au vizitat orașul Sibiu, unde - în catedrala mitropolitană - s-au închinat la moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna Mitropolitul Transilvaniei. Au vizitat apoi cea mai veche instituție de învățământ teologic superior din țara noastră, Academia Teologică sau Facultatea de Teologie. Punctele turistice Piața Mică și Piața Mare le-au atras în mod deosebit atenția prin aerul medieval pe care-l inspiră și prin frumusețea caselor specifice urbei sibiene. Muzeul Satului „Astra” a reprezentat apoi punctul forte al primei zile de excursie, în „Dumbrava Sibiului” copiii fiind fascinați de mulțimea caselor tradiționale, care nu se mai regăsesc în peisajul rural obișnuit. De asemenea le-au atras atenția mai multe instalații casnice: de fierărie, olărit, textile, extracții miniere, etc.

Ce-a dintîi zi a excursiei s-a încheiat pe Valea Oltului, în localitatea Robești din județul Vâlcea, unde copiii au vizitat barajul de pe Râul Olt, aflat în proximitatea satului, și au urcat pe munte, ceea ce le-a oferit o frumoasă panoramă a împrejurimilor.

A doua zi, copiii bihoreni au ajuns la mănăstirile Turnu și Cozia de pe Valea Oltului, iar după masă orașul București și-a deschis porțile pentru ei. La București, în ce-a de-a doua zi a excursiei, copiii au vizitat impunătoarea clădire a Palatului Parlamentului, au văzut Catedrala Mântuirii Neamului, seara vizitând incinta Patriarhiei Române, făcând apoi o plimbare la pas în Centrul Vechi și pe Calea Victoriei.

Ziua a treia a fost dedicată vizitării unor obiective culturale ale capitalei, copiii din Bratca vizitând astfel Muzeul Național de Istorie cu impresionanta copie a Columnei lui Traian și cu expoziția Tezaurului de podoabe din aur, atrăgându-le aici atenția în mod deosebit tezaurul de la Pietroasa „Cloșca cu puii de aur”. După Muzeul Național de Istorie, copiii au vizitat Muzeul Palatului Cotroceni, apoi Palatul Regal, pe traseu văzând din exterior și alte obiective precum Opera, Ateneul Român, Banca Națională a României, Palatul CEC etc. Seara au făcut o plimbare cu metroul.

A patra zi a excursiei a început cu vizitarea Catedralei Patriarhale, unde copiii s-au închinat la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor. De la București, excursia a continuat la Curtea de Argeș, unde copiii s-au închinat la moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia și au putut vedea mormintele familiei regale a României. De asemenea, capodopera artei și arhitecturii medievale - Mănăstirea Argeșului - le-a atras în mod deosebit atenția, aici văzând și Evanghelia pictată de regina Elisabeta, soția regelui Carol I al României.

De la Curtea de Argeș, excursia a continuat spre Transfăgărășan. Copiii au văzut barajul Vidraru, apoi spectaculosul drum ce leagă județul Argeș de județul Sibiu, oprindu-se la Cascada Caprei. Bâlea Lac a fost un alt punct vizitat de copiii Parohiei Bratca.

În cele patru zile petrecute împreună, copiii din Bratca au fost o familie, au cântat, s-au rugat, au luat masa împreună, fiind în comuniune. Pe parcursul celor patru zile copiii au fost însoțiți de preotul paroh Radu Marian și de doamna preoteasă Mădălina Marian.

Scopul acestei excursii este unul educativ, de însușire a unor noțiuni religios-morale, culturale, istorice, geografice, într-un cuvânt de cultură generală, dar și legat de bunele maniere, de tip non formal, pe care copiii și le-au însușit mai ușor, ajungând în locuri despre care au învățat la școală sau despre care au auzit și le-au văzut până atunci doar în mod virtual.

Potrivit părintelui paroh Radu Marian această excursie ca de altfel și cele făcute anterior se dorește a fi și un imbold pentru alți copii și tineri din Parohia Bratca să participe în viitor la activitățile catehetice și pastoral misionare ale parohiei.

Pr. Radu Marian