Educație pentru viață, resursa copiilor împliniți. Școala altfel 2024 la Liceul Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu” Oradea
Şcoala Altfel este perioada optimǎ pentru o altfel de experiențǎ educaționalǎ, motiv pentru care cadrele didactice de Liceul Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu” Oradea și-au propus sǎ expună elevii la un complex de activitǎți menite sǎ dezvolte abilitǎți, sǎ faciliteze cunoaşterea şi, mai ales, sǎ le aducǎ o stare de bine. De la mic la mare, elevii liceului s-au îmbarcat într-o cǎlǎtorie în universul cunoaşterii care i-a fǎcut mai buni, mai cooperanți şi mai încrezǎtori.
“Frumoasă mi-e țara străveche / Întinsă pe munți și pe vai..”
Pornind de la versurile Otiliei Cazimir, ne-am propus sǎ descoperim la pas țara noastrǎ şi nu numai. Şi cum toamna îşi aratǎ bogǎția şi frumusețea, nu am putut sǎ nu facem o imersiune în mijlocul naturii. Excursiile tematice de la Hunedoara, Cluj, Iaz, Jibou, Pietroasa, Beliş, Prislop, Green Codru sau nordul Italiei, experiența senzorialǎ, drumețiile, activitǎțile de orientare turisticǎ ne-au fǎcut mai conştienți, mai recunoscǎtori şi mai atenți la frumusețile pe care le avem; şi toate acestea însoțite de joc şi voie bunǎ. Nu au lipsit nici activitǎțile practice specifice toamnei, desfǎşurate în şcoalǎ. Elevii au pus murǎturi şi au plantat flori în bacurile amenajate în spațiul verde al şcolii.
Atelierele de consiliere și orientare oferite de Fundatia CREFOP şi de consilierul şcolar al instituției au fost de mare interes. Prin activități interactive, copiii au reușit sǎ se cunoască mai bine, să își descopere aptitudini cognitive și non-cognitive și să identifice profesii care li s-ar potrivi. Au lucrat pe echipe folosindu-şi creativitatea. Cei mai mici au vizitat companii prezente în parcul industrial și au descoperit informații fascinante despre știință, tehnologie, dar şi secretele construirii produselor care transformă ideile în realitate.
Activitățile dedicate responsabilității sociale și siguranței au fost menite să dezvolte elevilor abilități esențiale pentru viață. Atelierele de prim ajutor le-au oferit cunoștințele necesare pentru a reacționa corect în situații de urgență, învățând tehnici de bază care pot salva vieți. În plus, prin activitățile de siguranță rutieră, organizate cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Municipiului Oradea, SMURD, MARVICON și TH Trucks România, copiii au conștientizat importanța respectării regulilor de circulație și a atenției în trafic. Aceste activități nu doar că au îmbogățit experiența școlară, dar au și promovat implicarea elevilor în comunitate, contribuind la formarea lor ca cetățeni responsabili.
Atelierele desfǎşurate cu elevii de liceu au subliniat importanța mișcării și a practicării sportului, inclusiv de performanță, punând accentul pe ideea de disciplină și gestionare a timpului. De asemenea, au identificat alǎturi de nutriționişti elementele care stau la baza unui stil de viațǎ sǎnǎtos. Elevii au fǎcut primii paşi spre principiile educației financiare şi au învǎțat ce înseamnǎ sǎ fii cumpǎtat financiar. Spritul de echipǎ şi competitivitatea i-a ajutat pe liceeni sǎ dezvolte strategii comune şi o comunicare eficientǎ la paintball. Au descoperit şi au lucrat cu conceptul de mindset care ajutǎ individul sǎ se adapteze provocǎrilor vieții.
În această săptămână, activitățile cu accent pe îngrijirea sufletului au ocupat un loc special. Elevii au participat la un ateliere de pictură pe sticlă sau de muzică bisericească, au luat parte la Sfânta Liturghie dedicată Sfântului Apostol Iacob, ocrotitorul paraclisului școlii, și s-au rugat la mănăstiri precum Prislop, Bic sau Sfânta Cruce. Aceste momente de rugăciune au fost prilejuri de mulțumire pentru oamenii dragi din jurul lor, oferindu-le elevilor ocazia de a reflecta și de a aprofunda legătura cu valorile spirituale și comunitare.
Ultima zi a fost dedicate proiectului Şcoala Încrederii, în care elevii au completat jurnalele încrederii, şi-au aranjat contul bancar emotional şi au desfǎşurat activitǎți specifice proiectului în care școala este angajată de 4 ani și care vizează creșterea gradului de încredere a relațiilor dintre actorii educațional: elevi, dascăli, părinți.
O Școalǎ Altfel plină de activități deosebite care a oferit elevilor noștri ocazia de a învăța prin experiențe autentice și de a descoperi noi perspective asupra lumii și a propriei dezvoltări. De la cunoștințele practice dobândite în atelierele de prim ajutor și siguranță rutieră, până la momentele de introspecție și rugăciune, fiecare activitate a contribuit la formarea unor tineri responsabili, empatici și implicați. Îmbogățiți cu noi abilități și valori, elevii încheie această săptămână cu un sentiment de împlinire și recunoștință, inspirați să continue pe drumul cunoașterii și al grijii față de ceilalți.
prof. Paula-Teodora Roiti