En français et pour le français...
Un obiectiv ambițios al Uniunii Europene este de a crea cetățenilor condiții pentru a comunica în alte două limbi pe lângă cea maternă. Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” și-a asumat misiunea de a le oferi elevilor săi contexte cât mai diverse și atractive pentru a-și consolida competențele lingvistice la a doua limbă străină studiată – în acest caz, limba franceză.
Astfel, pe lângă orele clasice din cadrul programului obișnuit, în anul școlar 2021-2022, un grup de elevi din clasele a VI-a A și a VI-a B (prof. Gabriela Miron) participă la proiectul internațional de corespondențe multimedia în limba franceză 1Village, organizat de Asociația Par Le Monde din Franța. Partenerii din diferite țări lucrează în binom, iar elevii români corespondează cu un grup de elevi francezi. În prima etapă a proiectului, fiecare echipă a avut drept misiuni definirea identității de grup (crearea unei mascote, alegerea unor activități și valori reprezentative) și realizarea de indicii privind țara de origine. Concret, iepurașul Cappuccino a fost ales mascota grupului, iar clasa lui a creat o serie de indicii legate de atracții turistice din România (naturale și antropice), de flora și fauna din Delta Dunării, precum și un videoclip sugestiv pentru tradițiile românești. În etapa a doua a proiectului, participanții vor interacționa în jurul unor enigme, provocări și jocuri comune. Activitățile facilitează stabilirea relațiilor și a schimburilor între culturi, dar și utilizarea limbii franceze ca instrument de comunicare autentică, atât în dialogul cu partenerii externi, cât și între elevii școlii, pe grupul de WhatsApp dedicat proiectului sau în reuniunile de organizare și pregătire a fiecărui material.
La nivel liceal, un grup de 12 elevi din clasele IX-XI (prof. Paula Roiti) participă la un atelier de conversație în limba franceză organizat de către Facultatea de Litere a Universității din Oradea. Atelierul, destinat liceenilor din județul Bihor, este susținut de lectorul belgian de limbă franceză de la Facultate, dl. Maxime Warnier. Întâlnirile se desfășoară online, o dată pe săptămână și sunt apreciate de participanții conștienți de faptul că această interacțiune cu un vorbitor nativ reprezintă o oportunitate deosebită de îmbunătățire a competențelor lingvistice în afara cadrului formal al școlii.
Ne exprimăm speranța ca aceste activități să păstreze vie dragostea elevilor pentru franceză, care este nu doar limba de lucru a instituțiilor europene, dar și limba internațională a modei, artelor sau a gastronomiei.
Prof. Gabriela Miron