Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Episcopul Oradiei în parohia Husasău de Criș de prăznuirea Sfântului Apostol Andrei

Episcopul Oradiei în parohia Husasău de Criș de prăznuirea Sfântului Apostol Andrei

Ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei cel Întâichemat, Ocrotitorul României, şi a Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, sâmbătă, 30 noiembrie 2019, a reprezentat un moment de aleasă sărbătoare duhovnicească pentru clerul şi credincioşii enoriei Husasău de Criș din Protopopiatul Oradea.

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a vizitat parohia bihoreană și a binecuvântat întreaga suflare dreptmăritoare de aici, săvârșind Sfânta Liturghie arhierească în biserica ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, în prezența a numeroși credincioși și a oficialităților locale.

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice rânduite, Chiriarhul Oradiei a evidenţiat lucrarea de apostolat săvârşită de Sfântul Apostol Andrei în pământul ţării noastre, semănând cuvântul Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos pe aceste meleaguri. Totodată, Preasfinția Sa a vorbit și despre viața, slujirea și lucrarea sfântă și de mare importanță pentru Biserica Ortodoxă și neamul românesc din Transilvania a Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, cinstit tot în această zi:

„Astăzi este o zi de mare sărbătoare duhovnicească pentru întreaga Biserică Ortodoxă, care îl sărbătorește pe cel Întâichemat la apostolat, ucenic al Domnului nostru Iisus Hristos, Sfântul Apostol Andrei, dar este o zi specială pentru unele dintre Bisericile locale, între care și Biserica Ortodoxă Română, Biserici care îl au pe Sfântul Apostol Andrei ca întemeietor al lor, ca cel care a propovăduit cuvântul Evangheliei în părțile care astăzi sunt gazde pentru unele dintre Bisericile locale, în vastul teritoriu al Sciției, împărțit în provinciile Sciția Maior și Sciția Minor, iar Sciția Minor este teritoriul Dobrogei de astăzi, la vărsarea Dunării în mare.”

„Andrei, fratele lui Simon-Petru, a fost primul chemat la apostolat de către Mântuitorul Iisus Hristos dintre ucenicii Săi, fiind mai întâi ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Este un mare dar pentru poporul nostru de a fi primit Evanghelia Domnului Hristos prin propovăduirea celui Întâichemat la apostolat, un dar care, însă, este însoțit de o responsabilitate pe măsură. Sfântul Apostol Andrei este, așadar, încreștinătorul poporului român și ocrotitorul țării noastre și mare rugător pentru noi toți la Tronul slavei Preasfintei Treimi. Astfel, noi serbăm astăzi, 30 noiembrie, sărbătoarea națională bisericească, premergătoare zilei naționale a României din 1 decembrie.”

„Memoria Sfântului Apostol Andrei în poporul nostru este atât de bogată, încât nu putem vorbi despre cultura românească fără a ne referi la Sfântul Apostol Andrei. Cu alte cuvinte, dacă l-am scoate pe Sfântul Apostol Andrei din patrimoniul nostru cultural, din panteonul neamului nostru, am fi foarte săraci. Însuși numele cel vechi, denumirea populară a lunii care începe mâine, luna decembrie, este «îndrea» sau «undrea» de la Sfântul Apostol Andrei. Avem, apoi, o sumedenie de toponime care trimit la cel dintâi Apostol al Domnului Hristos: peștera Sfântului Apostol Andrei, izvorul Sfântului Apostol Andrei, și altele, iar numele vechi al sfântului în limba română este «Sân Andrei». Multe dintre bisericile ortodoxe, mai vechi sau mai noi, îl au ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Andrei, dar și mulțimea românilor, bărbați și femei, care îi poartă numele, toate acestea arătând evlavia, cinstea de care se bucură Sfântul Andrei în poporul nostru.”

În încheierea cuvântului de învățătură, Ierarhul a făcut urări de ani mulţi, fericiţi şi binecuvântaţi tuturor celor care poartă numele Sfântului Apostol Andrei sau derivatele acestuia. Iar cu ocazia Zilei Naționale a României, Preasfinția Sa a transmis tuturor românilor bihoreni, dar și tuturor românilor din țară și de peste hotare, urări de ani mulți, cu sănătate și binecuvântare de la Dumnezeu.

Părintele paroh Ioan Mircea Ghitea a adus mulțumire Întâistătătorului Eparhiei Oradiei pentru grija și dragostea arhipăstorească pe care o arată enoriei Husasău de Criș, oferindu-i cu acest prilej o Diplomă de excelență. De asemenea, Domnul Dumitru Togor, primarul comunei Ineu, a oferit Ierarhului o Diplomă de onoare din partea Consiliului Local al comunei Ineu.

După Sfânta Liturghie, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie, a clerului și a dreptmăritorilor creștini de față, în biserica parohială din Husasău de Criș a avut loc un concert de colinde sub genericul „Hristos Se naște”, aducând vestea Nașterii Domnului corul de copii al parohiei Husasău de Criș, precum și tineri bihoreni interpreți de muzică populară. Toți colindătorii au fost răsplătiți de parohia gazdă cu diplome și daruri.

Pr. Cristian Rus