Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Episcopul Roman Ciorogariu omagiat de A.S.C.O.R. Oradea

Episcopul Roman Ciorogariu omagiat de A.S.C.O.R. Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, tinerii din Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români - filiala Oradea, în parteneriat cu Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, în cadrul unui proiect național desfășurat de A.S.C.O.R. sub auspiciile anului comemorativ al celor adormiți în Domnul, au omagiat, în ziua de 24-a lunii noiembrie 2021, personalitatea emblematică și marcantă a celui care a fost Roman arhiereul, Părintele Eparhiei Oradiei.

Alegerea pentru pomenirea acestui ierarh investit de Dumnezeu în primul rând cu un curaj aparte, dar și cu o multitudine de alte calități deosebite, a fost inspirată de împlinirea în acest an a centenarului hirotoniei și întronizării ca prim arhiereu al renăscutei Episcopii Ortodoxe Române a Oradiei.

Evenimentul a fost găzduit de bătrâna Catedrală Episcopală Adormirea Maicii Domnului din Oradea, locul unde cel omagiat a fost întronizat și unde își doarme somnul de veci. Momentul comemorativ a debutat cu Slujba Parastasului oficiată de către Pr. Prof. Radu-Valer Rus, vicar eparhial și director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Pr. Conf. Univ. Dr. Viorel-Cristian Popa, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din cadrul Universității din Oradea, Pr. paroh Teodor Dinu Cristea, Pr. Dorel Leucea, director adjunct al liceului, respectiv Pr. Augustin Bar, duhovnicul ASCOR Oradea, în prezența cadrelor didactice de la liceul nostru confesional și a studenților și elevilor de la cele două instituții de formare teologică amintite. De asemenea, la eveniment au participat și membrele Asociației Femeilor Ortodoxe Românie din Episcopia Oradiei, coordonate de doamna Viorica Cherteș, președinta asociației.

Ulterior săvârșirii slujbei de pomenire, Părintele Radu-Valer Rus a felicitat inițiativa A.S.C.O.R. Oradea de a-l cinsti cu solemnitate pe Episcopul Roman Ciorogariu într-un moment oportun, dat fiind faptul că acesta s-a născut în ziua de pomenirii Sfântului Ierarh Nicolae, 6 decembrie. După aceasta, părintele vicar a oferit cuvântul doamnei Prof. Dr. Elisaveta Roșu, cea care a îmbogățit tezaurul scriitoricesc al Bisericii, și nu numai, prin teza sa de doctorat care vizează viața și activitatea arhiereului cu dreapta frântă.

În introducerea alocuțiunii, doamna profesor a evocat începuturile de activitate ale lui Roman Ciorogariu în ogorul tumultos din acea perioadă plină de vitregii sociale și intrigi politice ce urmăreau deznaționalizarea românilor din arealul transilvănean, cu prisosință din zona Oradiei Mari. Neînfricat și cu mult zel, Roman Ciorogariu a militat pentru revigorarea identității românești în întreaga Transilvanie, zdruncinată timp de mai multe secole de către diverșii cuceritori. Portretizarea a mai reliefat faptul că arhimandritul Roman, în calitate de vicar al Oradiei, s-a poziționat ferm împotriva presiunilor vestice de a accepta o rupere a plaiurilor bihorene de Țara-mamă, cu toate că viața acestuia a fost amenințată, în repetate rânduri, cu moartea. Tăria de caracter de care a dat dovadă a reușit să mențină valabile hotărârile consimțite odată cu evenimentul Marii Uniri din 1918.

 Veșnică pomenire, vrednică de amintire, în veci să fie pomenirea lui!

Cristian Nistor

Președinte A.S.C.O.R. Oradea